Alle smartphones moeten vanaf eind 2024 zelfde lader hebben

 ©  Getty Images/iStockphoto

Vanaf eind 2024 moeten smartphones en andere kleine electronicatoestellen verplicht met een USB-C-poort uitgerust zijn. Consumenten zullen daarbij kunnen kiezen of ze samen met hun toestel een nieuwe oplader aanschaffen of niet. Het Europees Parlement heeft hier dinsdag mee ingestemd, ondanks verzet van Apple.

Belga

De invoering van een universele lader heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Via vrijwillige engagementen van de technologiesector is het aantal ladertypes het afgelopen decennium al fors geslonken, maar tot één uniek model kwam het niet. Met name Apple bleef dwarsliggen, omdat het vasthield aan zijn Lightning-technologie.

In september vorig jaar besloot de Europese Commissie daarom een universele lader door te drukken. Negen maanden later bereikten de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad daarover een akkoord. Het is dat akkoord van juni dat de plenaire vergadering van het Parlement nu heeft bekrachtigd. Dat gebeurde met een grote meerderheid van 602 stemmen voor, 13 tegen en 8 onthoudingen.

De nieuwe regels houden in dat ten laatste over twee jaar alle nieuwe mobiele telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, e-readers, draagbare spelconsoles ... via dezelfde USB-C-poort opgeladen moeten kunnen worden. Vanaf 2026 zal de verplichting ook gelden voor laptops.

De maatregel past niet enkel in de ambitie om het consumenten makkelijker te maken, maar moet de elektronische afvalberg verkleinen. Momenteel zijn weggegooide en ongebruikte laders goed voor zowat 11.000 ton aan elektronisch afval per jaar. Consumenten de keuze laten of ze een nieuwe oplader kopen, moet een jaarlijkse besparing van 250 miljoen euro opleveren.

Kluwen van oplaadkabels

In het Parlement reageert Hilde Vautmans (Open VLD) tevreden. ‘Eindelijk gedaan met dat kluwen van oplaadkabels in onze lades waar je nooit de juiste vindt. Dit brengt Europa echt dicht bij de burger: goed voor onze consumenten én voor ons milieu. Het heeft alleen maar voordelen’, zegt ze.

Het is nu aan de 27 EU-landen om de richtlijn formeel goed te keuren. Ze hebben dan 12 maanden de tijd om die in nationale wetgeving om te zetten en daarna nog eens 12 maanden om de regels toe te passen.