Bolsonaro geeft Braziliaanse beurs flinke duw in de rug 

De Braziliaanse aandelenmarkt Bovespa ging maandag 5 procent hoger nadat president Jaïr Bolsonaro de avond ervoor een beter dan verwachte uitslag had geboekt bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Was de overwinning voor Luíz Inácio Lula da Silva – kortweg Lula -, dan was de triomf zonder meer voor Bolsonaro.

Waarom is dit belangrijk?

Brazilië is een belangrijke producent van grondstoffen zoals sojabonen, ijzererts en aardolie en heeft de grootste economie en bevolking van Latijns-Amerika. Toch wordt het land - net als de VS - geplaagd door een steeds grotere politieke polarisatie, waarbij ideologie belangrijker is dan feiten.
  • De Braziliaanse aandelenindex Bovespa steeg met meer dan 5%.
  • De lokale munt real die bijna 5% won ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Ook de obligaties van het land stegen, waardoor de rente, die in de tegenovergestelde richting van de obligatieprijzen beweegt, daalde en het land dus goedkoper geld kan lenen.
  • De Braziliaanse markten profiteerden verder van het het nieuws dat de OPEC+ haar productie met 1 miljoen vaten wil reduceren. De koers van de Braziliaanse oliegigant Petrobras steeg
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer