CEO Shell wil dat overheden energiebedrijven sterker belasten: “Op een of andere manier interventie nodig”

Ben van Beurden, de binnenkort aftredende CEO van oliemultinational Shell, heeft dinsdag tijdens een conferentie in Londen gezegd dat energiebedrijven meer belast moeten worden.

De Shell-topman zei dat de inkomsten uit die belastingen vervolgens moeten worden gebruikt om de armste consumenten, die het hardst worden getroffen door de torenhoge energieprijzen, te helpen. 

“Op de een of andere manier is er overheidsinterventie nodig”, zei van Beurden dinsdag op het Energy Intelligence Forum, een conferentie voor olie- en gasbedrijven in Londen, volgens Bloomberg. Om de armste mensen in de samenleving te beschermen betekent dat volgens de CEO “dat overheden de mensen in deze zaal moeten belasten om ervoor te betalen”.

Woekerwinsten

De uitspraken komen er enkele maanden nadat Shell, maar ook andere energiebedrijven zoals Equinor en TotalEnergies, ongezien hoge winsten konden optekenen. Dat kwam voornamelijk door de sterk gestegen olie- en gasprijzen, als gevolg van de invasie van Oekraïne. Verschillende vooraanstaande politici, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en VN-topman Antonio Guterres, veroordeelden die buitensporige winsten toen.

Uiteindelijk besloot de EU om producenten van energie te belasten indien de prijs boven een bepaald punt komt. De Europese commissie wil daarvoor rekenen op een belasting vanaf 180 euro per kilowattuur. Ook werd een prijsplafond voor aardgas en elektriciteit besproken, maar dat laatste is volgens Van Beurden geen oplossing. Shell en andere bedrijven zouden dan moeite hebben om meer aardgas naar Europa te transporteren.

Belgisch plan

In België zou dat echter nog extremer kunnen worden. Minister van Energie Tinne Van der Straten (Groen) kwam dit weekend immers met een plan op de proppen om de verkoop van elektriciteit boven de 130 euro per kilowattuur te belasten. Dat moet dit jaar zo’n 1,2 miljard euro opbrengen, en volgend jaar 2,3 miljard. Daarbovenop zou nog een solidariteitsbijdrage van 600 miljoen euro per jaar moeten komen gedurende de komende twee jaren.

Dat brengt het totaalplaatje op 4,7 miljard euro. Dat is een serieuze som, maar volgens sommige bronnen in de Wetstraat gaat het enkel om een maximumraming. Ook is niet bekend of energieproducenten zelf dergelijke belastingen zullen pikken. Engie heeft in La Libre alvast gezegd “sterk verontrust te zijn”.

(bg)

Meer