Live Beursblog – 5 oktober 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit nipt in het rood

Na een aarzelende start van de handelsdag heeft Wall Street de laatste uren nog een spurtje getrokken, maar dat was net niet voldoende om uit de rode zone te blijven. De Nasdaq sloot de handelsdag uiteindelijk 0,25 procent in het rood af en de S&P500 verloor 0,2 procent. De Dow Jones dook 0,15 procent lager.

21.40 – Cryptofanaten reageren bullish op ‘Uptober’

‘Uptober’ is een meme die de voorbije dagen de ronde doet op Twitter. Cryptofanaten van over de hele wereld hopen erop dat de Fed de renteverhogingen zal vertragen op advies van de VN, wat tot een opwaarts effect zou leiden op de koers van Bitcoin. Daarnaast tonen historische gegevens aan dat de maand oktober dit jaar bullish zal zijn. Lees er hier meer over.

In vergelijking met zeven dagen geleden noteert Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, 3,35 procent in de plus. Ether, de nummer 2 van de crypto’s, is gedurende diezelfde periode 2 procent omhoog geschoten.

21.31 – Centrale bank van Zwitserland volgt situatie bij Credit Suisse van dichtbij op

“De Zwitserse Nationale Bank (SNB) volgt de situatie bij Credit Suisse (CSGN.S) op de voet”, zei Andrea Maechler, bestuurslid van de toezichthouder eerder vandaag aan het persagentschap Reuters. De Zwitserse bank zit in woelig vaarwater omdat beleggers zich zorgen maken over de financiële gezondheid van de instelling. Er wordt door sommige beleggers een vergelijking gemaakt met Lehman Brothers in 2008.

20.56 – Olieprijs schiet omhoog

De prijs voor een vat ruwe olie is hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald (zie hieronder) en OPEC+ heeft besloten de productie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. De oktoberfuture voor een vat WTI-olie sloot woensdag 1,4 procent, ofwel 1,24 dollar, hoger op 87,76 dollar op de New York Mercantile Exchange. Lees hier meer.

Intussen heeft de Amerikaanse president Joe Biden wel aangegeven om volgende maand zo’n 10 miljoen vaten olie uit de strategische reserve op de markt te brengen (zie hieronder).

20.24 – Pessimistische beleggers laten aandelen niet los

2022 is een rampjaar voor de beleggers. Verschillende indexen, waaronder de Nasdaq, bevinden zich in een berenmarkt. Aandelenbeleggers kijken dan ook niet door een roze bril naar de toekomst. Toch weigeren ze hun aandelen te verkopen, leert een analyse van de investeringsstrateeg Willie Delwiche.

Hij keek daarbij naar de zogenaamde AAII Asset Allocation Survey. Daaruit bleek dat 60 procent van de beleggers in september een verdere daling van de aandelenmarkten verwachtte. Dat zijn zogenaamde beren. Opvallend: die maand zat 63 procent van het vermogen (van de bevraagde beleggers) in aandelen. Slechts 22 procent zat in fiatgeld.

20.08 – Biden wil de Amerikaanse oliereserves aanspreken

De Amerikaanse president Joe Biden wil in november zo’n 10 miljoen vaten olie uit de strategische reserve op de markt brengen. Die reactie komt er na de beslissing van OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Die inperking is volgens Biden onnodig.

“De president zal de vrijgave van de olie uit die reserves waar nodig blijven sturen om de Amerikaanse consument te beschermen en de energiezekerheid te bevorderen, en hij draagt de minister van Energie op om alle aanvullende verantwoorde acties te onderzoeken om de binnenlandse productie op korte termijn te blijven verhogen”, klinkt het in een persbericht van het Witte Huis.

19.41 – Aedifica investeert in Verenigd Koninkrijk

Aedifica heeft ongeveer 27 miljoen pond geïnvesteerd in de bouw van 2 woonzorgcentra in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de zorgvastgoedinvesteerder. De woonzorgcentra zullen plaats bieden aan 140 bewoners. Aedifica rekent op een initieel nettohuurrendement van circa 5,0 procent. De verwachte opleveringsdatum is in het eerste kwartaal van 2024.

18.48 – Dienstensector VS groeit iets trager

De groei in de Amerikaanse dienstensector is in september licht vertraagd. Dat blijkt uit cijfers van het Institute for Supply Management. De inkoopmanagersindex daalde van 56,9 in augustus naar 56,7 in september. Economen hadden gerekend op een index van 56.

Eerder deze namiddag lieten cijfers van S&P Global juist zien dat de Amerikaanse dienstensector nog fractioneel kromp, maar deze inkoopmanagersindex toonde wel een flinke stijging, van 43,7 naar 49,3.

Een indexcijfer van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een indexcijfer van minder dan 50 wijst op krimp.

18.31 – Philippe De Backer aangesteld als senior partner van Newton Biocapital

Oud-minister Philippe De Backer is aangesteld als senior partner en lid van het managementteam van het biotechfonds Newton Biocapital. Dat meldt De Tijd. Het fonds heeft 14 biotechbedrijven in Europa en Japan in de portefeuille. 

18.06 – Britse hypotheekrente blijft stijgen

De hypotheekrente die voor twee jaar wordt vastgeklikt, is in het Verenigd Koninkrijk gestegen tot 6,07 procent. Dat is het hoogste niveau sinds november 2008, meldt het persagentschap Bloomberg. De rente op vijf jaar bedraagt 6 procent, het hoogste peil sinds februari 2010.

Die rentes blijven stijgen, ondanks de plotse ommekeer van de Britse premier Liz Truss. De langetermijnrentes schoten fors de hoogte in toen haar regering uitpakte met allerhande fiscale maatregelen om de koopkracht van de gezinnen te beschermen, waaronder de afschaffing van de hoogste belastingschijf van 45 procent. Intussen heeft Truss die laatste beslissing teruggedraaid, maar dat lijkt de rentes momenteel niet naar beneden te duwen.

17.41 – Europese beurzen sluiten lager

De Europese beurzen hebben de dag in het rood afgesloten. De Bel20 dook 0,95 procent lager.

  • Argen-X was vandaag de sterkhouder binnen de Belgische sterindex. Het aandeel van het biotechbedrijf schoot vandaag 3,15 procent hoger.
  • VGP was wederom de hekkensluiter van de Bel20. Het logistiek vastgoedbedrijf verloor vandaag 5,05 procent.
  • Buiten de Bel20 was de Nationale Bank van België (NBB) één van de opvallendste verliezers (zie hieronder). De monetaire instelling sloot de handelsdag 8 procent lager af.
  • De Eurostoxx50 verloor 1,15 procent.

17.16 – IMF: “Kans op een wereldwijde loon-prijsspiraal is klein”

Door de torenhoge inflatie wordt er gevreesd dat de lonen wereldwijd zullen stijgen, wat de geldontwaarding een extra boost kan geven. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de kans op een zogenaamde loon-prijsspiraal eerder klein. “Het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken en een daling van de reële lonen helpen om de inflatieverwachtingen in te perken”, klinkt het.

16.50 – OPEC+ verlaagt productie met 2 miljoen vaten per dag

De leden van OPEC+ (het kartel van olieproducerende landen en bondgenoten) hebben een akkoord bereikt over de productieverlaging. De olieproducerende landen zullen vanaf november 2 miljoen vaten per dag minder produceren, waardoor de totale productie uitkomt op 41,9 miljoen vaten per dag.

16.47 – Amerikaanse olievoorraden gedaald

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. In de week eindigend op 30 september daalden de voorraden ruwe olie met 1,4 miljoen vaten tot 429,2 miljoen stuks.  De benzinevoorraden daalden met 4,7 miljoen vaten tot 207,5 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 3,4 miljoen vaten tot 110,9 miljoen stuks. 

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,3 procent. Dat was 90,6 procent een week eerder.

15.41 – Twitter duikt lager na forse koersstijging gisteren

Twitter schoot gisterenavond fors hoger toen aan het licht kwam dat Elon Musk alsnog het socialemediabedrijf wil overnemen. Na tien minuten handelen duikt Twitter vandaag wel lager. Momenteel noteert het aandeel 2,2 procent lager op 50,85 dollar, wat 3,35 dollar onder de overnameprijs is.

15.36 – Wall Street handelsdag in het rood

Na twee groene beursdagen moet Wall Street wat terrein prijsgeven vandaag. Enkele minuten na het luiden van de openingsbel noteert de S&P500 0,8 procent lager en staat de Nasdaq op een verlies van 1,05 procent. De Dow Jones duikt 0,7 procent lager.

15.20 – Banengroei in de VS iets beter dan verwacht

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in september iets sterker gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP. Het aantal banen steeg in september met 208.000 jobs. Er was door economen gerekend op een groei van 200.000 banen. Bovendien werd het eerdere cijfer voor augustus fors opwaarts bijgesteld.

14.15 – Aandeel Nationale Bank maakt weer duik

Het aandeel Nationale Bank (NBB) krijgt weer een klap van bijna 9 procent. De koers staat sinds een tweetal weken onder druk. Het gewijzigde rentebeleid van de Europese Centrale Bank, waar de NBB overigens mee aan tafel zit, zal de winstgevendheid van de Nationale Bank parten spelen, zo liet de instelling op 21 september uitschijnen.

De NBB is een speciaal geval onder de centrale banken, omdat ze niet volledig staatseigendom is. De overheid heeft de helft van het kapitaal in handen. De andere helft zit bij particulieren, die hun aandelen op de Brusselse beurs kunnen verhandelen.

13.59 – Ursula von der Leyen: “Europese gasopslag voor 90 procent gevuld”

Volgens de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is de Europese gasopslag voor 90 procent gevuld. Dat meldt onderstaande Bloomberg-journaliste op Twitter.

Dat betekent dat het best wel eens zou kunnen meevallen met de kou, deze winter op het Oude Continent. Omwille van de knip in de Russische gasleveringen was voor Europa namelijk een strenge winter voorspeld door onder meer de Russische gasgigant Gazprom.

Wordt – ongetwijfeld – nog vervolgd.

13.41 – Fanmail voor Argenx

Zakenbank Kempen heeft het aandeel Argenx op de favorietenlijst geplaatst, met een hoger koersdoel van 450,00 euro. Analist Suzanne van Voorthuizen merkt op dat Argenx één van de weinige biotechaandelen is die dit jaar een positieve koersontwikkeling laat zien. Dit is volgens haar te danken aan het feit dat Argenx relatief weinig belooft, maar de beloftes vervolgens wel overtreft.

Hoewel een marktkapitalisatie van 20 miljard dollar wellicht wat veel oogt voor een bedrijf met maar één toepassing, blijft Van Voorthuizen toch uitermate positief over het aandeel. Daarom stelde zij ook de ramingen opwaarts bij, wat tot het hogere koersdoel leidde.

12.44 – Handel in aandeel Xior heropend

De beurswaakhond FSMA heropende de handel in het aandeel Xior vanochtend, nadat gisteren voor 60 miljoen euro aan aandelen werd verkocht door ST Holding Sàrl en ESHF 2 Holdings Sàrl. Xior liet een slordige 6 procent verlies noteren op het moment van schrijven.

11.42 – Toekomst NewB onzeker na mislukte kapitaalophaling

De coöperatieve bank NewB is er zoals verwacht niet in geslaagd om bij grote investeerders de vereiste 40 miljoen euro extra kapitaal op te halen. Dat was een eis van de Nationale Bank om de banklicentie te mogen behouden. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Een van de scenario’s is dat NewB verder gaat als coöperatie, maar dan niet meer als bank.

Een campagnebeeld van NewB

10.49 – Filip Balcaen bouwt belang in Recticel verder op

Filip Balcaen (foto Baltisse)

Topondernemer Filip Balcaen, grootaandeelhouder van isolatiebedrijf Recticel, heeft via zijn bedrijf Baltisse op 30 september nog eens ruim 196.000 aandelen van Recticel gekocht via de Brusselse beurs, goed voor een totaalbedrag van 2,44 miljoen euro. De prijs bedroeg 12,44 euro per aandeel, meldt beurswaakhond FSMA.

De Vlaamse industrieel manifesteerde zich begin dit jaar verrassend tot ‘verankeraar’ van Recticel, na een maandenlange overnamestrijd waarbij de Oostenrijkse kandidaat-overnemer Greiner zich uiteindelijk terugtrok.

10.35 – Russisch gas vloeit terug naar Europa: gasprijs neemt forse duik

De Russische energieleverancier Gazprom heeft deze ochtend laten weten dat het via Oostenrijk terug gas naar Italië kan transporteren. Daardoor zakte de prijs van aardgas naar het laagste punt in meer dan twee maanden. Lees het hele verhaal hier.

10.19 – Frauduleuze tradingplatformen echte plaag

Frauduleuze online tradingplatformen, met namen als Finutrade.com, Icorpsecurities.com of Uxtrades.com, zijn veruit de belangrijkste vorm van beleggingsfraude. Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van toezichthouder FSMA. In het derde kwartaal had nagenoeg 50 procent van de vragen over fraude die gesteld werden aan de FSMA betrekking op zulke malafide websites.

09.51 – Ackermans & van Haaren koopt aandelen van zichzelf

Ackermans & van Haaren gaat vandaag van start met de inkoop van eigen aandelen. Dat liet de Antwerpse holding deze ochtend weten. De holding wil voor 70 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het programma loopt in principe tot 22 mei volgend jaar, wanneer de algemene vergadering plaats zal vinden.

De raad van bestuur is van mening dat een aandeleninkoopprogramma een goede manier is om de aanzienlijke financiële middelen van het bedrijf aan te wenden. De beurskoers gaat in een eerste reactie circa 2,8 procent hoger.

09.09 – Notering Xior nog steeds opgeschort

De notering van Xior Student Housing is nog steeds opgeschort. Dat komt omdat er een private plaatsing van aandelen plaatsvindt door de verkopers van Basecamp, een ontwikkelaar en uitbater van ongeveer 5.400 studentenkamers in 4 landen, die recent door Xior werd overgenomen. Voor een bedrag van 60 miljoen euro doet Basecamp een eerste pakket aandelen Xior van de hand.

09.05 – Brusselse beurs opent lager

De Bel20 is vandaag in het lichtrood geopend, en noteert op het moment van schrijven 0,22 procent lager. Gisteren eindigde de sterindex nog 3,1 procent hoger op 3.478,72 punten.

Alle aandelenmarkten in Europa openden in het rood, nadat dinsdag nog alle seinen op groen stonden.

07.42 – Nieuw-Zeeland verhoogt rente

De Reserve Bank of New Zealand heeft de rente met 50 basispunten verhoogd naar 3,50 procent. Dit maakte de centrale bank van Nieuw-Zeeland vandaag bekend, zo bericht ABM.

De financiële instelling blijft in hoog tempo het monetaire beleid verkrappen met het oog op de hoge inflatie. De bank streeft naar een geldontwaarding tussen 1 tot 3 procent op jaarbasis. De laatste meting wees echter op een inflatie van 7,3 procent.

07.33 – Topbelegger Ray Dalio niet langer van mening dat “cash = trash”

Nadat Ray Dalio, de oprichter en mede-hoofdinvesteerder van ’s werelds grootste hedgefonds Bridgewater Associates, de afgelopen jaren herhaaldelijk verkondigde dat cash geld “rotzooi” is, vindt hij de Amerikaanse dollar ineens een aanvaardbare investering.

“De feiten zijn veranderd en ik ben anders gaan denken over contant geld als activa: ik denk niet langer dat contant geld rotzooi is”, tweette Dalio maandag.

“Tegen de huidige rente en met de Fed die de balans inkrimpt, is het nu ongeveer neutraal – noch een heel goede noch een heel slechte deal”, vervolgde hij. “Met andere woorden, de korte-termijnrente is nu ongeveer goed.”

Dalio haalde vorig jaar nog het zakennieuws met zijn boek over de opkomst en ondergang van wereldrijken: ‘Principles for dealing with the changing world order’. In gesprekken met media koppelt hij vaak zijn doemprofetieën aan investeringsadvies: “In turbulente tijden is het ook belangrijk om in een veilige, goed gebalanceerde portefeuille te zitten”, klonk het eerder.

07.24 – “Europese beurzen gaan lagere opening tegemoet”

De Europese beurzen gaan vandaag een lagere opening tegemoet, na de eerste twee handelsdagen van oktober goed te hebben gepresteerd.

Aanbieder van financiële derivaten IG voorziet een openingsverlies van 62 punten voor de Duitse DAX, een min van 26 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 31 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten gisteren hoger, nadat de rendementen op obligaties daalden, op de hoop dat centrale banken mogelijk de rente minder agressief zullen verhogen, zo stelt ABM Financial News. Lees meer hier.

06.04 – Wall Street en olieprijs sloten hoger; uitkijken naar de beurskoers van Twitter

Goedemorgen!

  • Gisteren hebben de Amerikaanse beurzen de handelsdag opnieuw in het groen afgesloten. De Nasdaq won 3,35 procent en de S&P 500 schoot 3,05 procent hoger. De Dow Jones noteerde na het sluiten van de beurzen 2,8 procent in de plus.
  • Een van de opvallendste koersstijgingen staat op naam van TwitterHet bericht dat Elon Musk het bedrijf alsnog wil overnemen deed het aandeel 22,2 procent hoger schieten. Benieuwd welk spektakel dit vandaag oplevert.
  • Ook de olieprijs sloot hoger. Zo werd een vat WTI-olie dinsdag met 3,5 procent duurder tot 86,52 dollar. Een vat Brent-olie werd 2,9 procent duurder. Zo’n vat ging over de toonbank voor 91,35 dollar.
Meer