Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Bijna 4.400 Vlamingen maakten overstap van privé naar het onderwijs

Illustratiebeeld.Beeld Marc Baert

Vorig schooljaar maakten 4.398 Vlamingen de overstap van de privésector naar het onderwijs. Dat is bijna de helft meer dan het schooljaar daarvoor, toen er 2.915 zij-instromers geteld werden. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op deze Dag van de Leraar.

en

In het basisonderwijs steeg het aantal zij-instromers met 45 procent, in het secundair onderwijs zelfs met 66 procent. De stijging is merkbaar in alle provincies en in alle leeftijdscategorieën.

De stijging gaat samen met de uitbreiding van de anciënniteitsregeling voor zij-instromers, die door Weyts werd ingevoerd. Zij-instromers kunnen nu 10 jaar anciënniteit meenemen en tot 3 uur per week vrijstelling krijgen met behoud van loon om hun lerarenopleiding te volgen. "Dit zijn slechts een paar van de vele maatregelen die we nemen om het lerarentekort tegen te gaan", zegt Weyts.

Mensen kiezen voor het onderwijs omdat ze met passie willen lesgeven aan kinderen en jongeren: het gaat niet om het grote geld. Maar het kan kandidaten wel afschrikken als je als zij-instromer al je opgebouwde anciënniteit moet opgeven. Daarom heeft Weyts het voor het eerst mogelijk gemaakt om anciënniteit mee te nemen als je vanuit de privé overstapt naar het onderwijs om een knelpuntvak te geven.

Zowel het aantal jaren anciënniteit als het aantal knelpuntvakken is stapsgewijs uitgebreid. Daardoor steeg het aantal zij-instromers in schooljaar 2020-2021 al met 15 procent. Sindsdien werd de anciënniteitsregeling nog verder verbeterd tot 10 jaar anciënniteit meenemen voor 22 vakken en twee ambten.