Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Herfstvaccin ten onrechte ‘aanbevolen’ in uitnodigingsbrieven

Illustratiebeeld.Beeld Wannes Nimmegeers

In honderdduizenden uitnodigingsbrieven voor het herfstvaccin die het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft verstuurd naar 18- tot 64-jarigen, staat ten onrechte één keer vermeld dat de prik is “aanbevolen”. ‘Een programmeerfout bij het lay-outen en druktechnisch klaarmaken van de brief’, zegt het agentschap.

De fout staat in brieven die werden verstuurd naar 18- tot 64-jarigen en waarbij het vaccinatiecentrum in de brief geen datum en uur voorstelt voor een afspraak. “In deze versie van de brief staat in de inleiding foutief een zin die zegt dat dat het vaccin is aanbevolen”, zegt Zorg en Gezondheid. Op de keerzijde staat wel correct dat de inenting een “vrijblijvend aanbod” is voor die doelgroep, en dat ze aanbevolen is in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij zwangerschap of wanneer de persoon andere gezondheidsproblemen heeft.

In de brieven werd de inleiding overgenomen van de brief die gebruikt wordt voor 65-plussers, voor wie het herfstvaccin wel aanbevolen is, legt het agentschap uit. “De vergissing werd meteen rechtgezet zodra ze werd vastgesteld. In alle uitnodigingbrieven die nu verstuurd worden naar 18-64-jarigen, is de zin over de aanbeveling dus verwijderd.”

De personen die een uitnodiging kregen met de fout, krijgen geen nieuwe brief. “Het gaat uiteindelijk maar om een kleinigheid en de correcte informatie over voor wie een aanbeveling geldt, stond ook in die brief en ook op onze website”, duidt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In een rechtzetting op zijn website excuseert het agentschap zich wel voor de fout.

Hoeveel brieven met de verkeerde inleiding er precies werden verstuurd, kan Moonens niet zeggen, maar “aangezien de uitnodigingen al goed gevorderd zijn en heel wat vaccinatiecentra uitnodigingen zonder datum sturen, zullen het er vele honderdduizenden zijn”, dixit de woordvoerder.

In de uitnodigingsbrieven voor 18-64-jarigen waarbij er wel al een datum en uur van vaccinatie worden voorgesteld, stond de fout niet.