Direct naar artikelinhoud
LiveblogEnergiecrisis

Live - Energie. OCMW’s hekelen stroeve communicatie met energieleveranciers

Live - Energie. OCMW’s hekelen stroeve communicatie met energieleveranciers
Beeld BELGA

De hoge energieprijzen stellen burgers, bedrijven en overheden in heel Europa voor grote uitdagingen. Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de energiecrisis hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• Analyse. Door de energiecrisis zijn we ons plots bewuster van ons verbruik. Maar hoe duurzaam is die verandering?

• Achtergrond. Van 200 naar 1.000 euro voorschot: wat als uw voorschotfactuur opeens absurd hoog wordt? 

• Besparingstips. Zes eenvoudige tips om de verwarming (nog even) uit te laten: ‘Ze kunnen samen een verschil van 15 tot 20 procent maken’

• Essay. Leven in een minder warm huis went echt: ‘Wat mensen ervaren als comfortabel warm, is door de tijd heen enorm veranderd’

• Overzicht. Kies het juiste isolatiemateriaal en vraag overal een klantenkaart: met deze tips bespaart u meer

Live

  1. OCMW's hekelen stroeve communicatie met energieleveranciers

    De Vlaamse OCMW's klagen dinsdag de slechte communicatie met de energieleveranciers aan. "De OCMW's zijn het kotsbeu", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

    Door de energiecrisis zijn er steeds meer mensen die bij het OCMW aankloppen met vragen over hun energiefactuur. Het OCMW neemt dan contact op met de energieleverancier en probeert een oplossing te vinden. Maar de communicatie met die leveranciers verloopt op zijn zachtst gezegd stroef. Sommige energieleveranciers hebben al een apart nummer of mailadres voor hulpverleners, maar ook dan moet er soms lang worden gewacht of laat het antwoord te wensen over.

    Nathalie Debast (VVSG).Beeld Stefaan Temmerman

    "Het is goed dat energieleveranciers de moeite doen om een specifiek nummer of mailadres te voorzien", aldus Debast. "Maar zelfs dan horen we nog dat je soms één of twee uur aan de lijn moet blijven voor je iemand te pakken krijgt. En als er dan eindelijk iemand is, hebben ze niet altijd de juiste gegevens of kennen ze het dossier niet. Of je krijgt een mail waarin staat dat je binnen de dertig kalenderdagen een antwoord zal krijgen."

  2. Gasprijs flink omhoog door voorspelling kouder weer

    De Europese gasprijs is maandag flink gestegen door voorspellingen dat er kouder weer in delen van Europa aankomt. De verwarming wordt hoger gezet, wat de vraag naar aardgas doet stijgen. De voorbije weken zorgde mild herfstweer juist voor een daling van de gasprijs.

    Op de Nederlandse gasmarkt, die bepalend is voor de rest van Europa, steeg de TTF-gasprijs maandagmiddag met 12 procent tot ruim 109 euro per megawattuur. Vorige week daalde de gasprijs nog met 15 procent. 

    De prijs ligt nog altijd ver onder de piek van rond de 350 euro die eind augustus werd bereikt, maar ligt wel bijna drie keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

    Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in het noorden van Europa komend weekend gaan dalen. Overigens zei het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie dat er een grote kans is dat de winter in Europa zachter zal zijn dan normaal.

    De gasprijs wordt ook gestuwd door het stilleggen van de productie bij het Noorse gas- en olieveld Asgard vanwege technische problemen. Volgens het Noorse gasconcern Equinor was er zondag een brand bij een technische installatie en zal de productie nog enige tijd plat liggen.

  3. Internationaal Energieagentschap waarschuwt voor Europees gastekort volgende winter

    Europa dreigt in de winter van 2023-2024 geconfronteerd te worden met een tekort aan aardgas, waarschuwt het  Internationaal Energieagentschap (IEA) donderdag. De organisatie roept de regeringen op om "onmiddellijk" actie te ondernemen, in de eerste plaats met maatregelen die de vraag beperken.

    Het agentschap schat dat de hoeveelheid aardgas met 30 miljard kubieke meter zou kunnen terugvallen als de aanvoer uit Rusland volledig wegvalt en wanneer er een verdere heropleving van de Chinese economie plaatsvindt. Peking dreigt in dat laatste geval een grote hoeveelheid lng (vloeibaar aardgas) op te slorpen.

    Terminals voor lng-import in Rotterdam.Beeld REUTERS

    In dat scenario zouden de Europese reserves aan het begin van de winter van 2023-2024 slechts voor 65 procent gevuld zijn, zegt IEA-directeur Fatih Birol. Voor komende winter wordt nog gerekend op reserves die voor 95 procent gevuld zijn.

    De  huidige buffer, de recente daling van de gasprijzen en de ongewoon zachte temperaturen, "mogen niet leiden tot al te optimistische conclusies over de toekomst", waarschuwt het IEA. 

  4. Energiecontract is 95 procent duurder dan vorig jaar

    Volgens de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg) bedraagt de gemiddelde prijs voor een nieuw energiecontract dat in oktober werd afgesloten 5.988,95 euro per jaar. In vergelijking met oktober 2021, toen de totale kostprijs 3.066,60 euro bedroeg, is dat een stijging van 95,3 procent, meldt L'Echo.

    Het cijfer ligt ook 17 procent boven de prijs in september, toen een energiecontract voor één jaar werd geschat op 5.104,50 euro. Het is vooral de gasprijs die invloed heeft op de rekening, met naar schatting een kostprijs van 3.564,43 euro per jaar, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van september. De elektriciteitsrekening wordt geraamd op 2.424,52 euro per jaar voor contracten die in oktober zijn afgesloten, 14,37 procent meer dan een maand eerder. 

    Om tot de raming gekomen, heeft de Creg een samengestelde index van de prijs van lopende variabele contracten opgesteld, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 17.000 kwH voor gas en 3.500 kwH voor elektriciteit. Dit bedrag werd vervolgens geëxtrapoleerd naar een jaar, rekening houdend met koudere wintermaanden, om tot de gemiddelde factuurprijs te komen. 

    De daling van de gasprijs van de afgelopen weken is niet opgenomen in de raming, "omdat voor de variabele contracten de vorige maand of het vorige kwartaal als referentie genomen wordt", aldus de Creg. 

  5. Gasprijs stijgt met bijna 17 procent

    De Europese gasprijs, op de toonaangevende TTF-markt in Amsterdam, is woensdag met 16,9 procent gestegen tot meer dan 135 euro per megawattuur.

    Ruim een week geleden stond dezelfde gasprijs nog onder de symbolische grens van 100 euro.

    Aanleiding voor de prijsopstoot is onder meer de verwachting dat een lng-productiefaciliteit in Texas waar brand was uitgebroken, deze maand niet meer zal heropstarten zoals voorzien. De markten reageren nerveus nu Russisch gas wegblijft en de temperaturen dalen. In Europa zijn de gasvoorraden wel nog altijd goed gevuld.

  6. Dure energie dwingt Unilin fabriek drie weken stil te leggen

    Unilin legt de productie van laminaat in het West-Vlaamse Wielsbeke tijdens de herfst- en kerstvakantie drie weken stil. Duizend werknemers worden tijdelijk werkloos. Dat bericht De Tijd dinsdagavond.

    In de fabriek in Wielsbeke, waar de QuickStep-vloeren worden geproduceerd, werken 1.100 mensen. "Een duizendtal kan terugvallen op tijdelijke werkloosheid onder het nieuwe stelsel van de energiecrisis. Ze behouden daarbij 70 procent van hun normale loon",  aldus woordvoerder Sander Laridon.

    Unilin, de Europese divisie van de Amerikaanse beursgenoteerde vloerengigant Mohawk, ziet zijn isolatiepanelen nog vlot over de toonbank gaan. De vraag naar parket, laminaat- en vinylvloeren daarentegen valt 20 tot 30 procent terug, blijkt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Tegelijk zijn de prijzen van grondstoffen en energie torenhoog.  "Ze zijn 300 tot 400 procent gestegen", zegt Laridon. "In de grondstoffen voelen we dat redelijk direct, voor de energieprijzen gaat het druppelsgewijs, naarmate contracten hernieuwd moeten worden."

  7. Belgen verbruiken fors minder gas

    Uit schrik voor een torenhoge energiefactuur besparen Belgen fors op hun gasverbruik. Het warme herfstweer speelt ook een rol. Maar zelfs als de impact van die hoge temperaturen wordt weggefilterd, blijkt het gasverbruik bijna 30 procent lager te liggen dan verwacht. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van een data-oefening.

    De gasconsumptie van Belgische gezinnen en kleinverbruikers lag de voorbije weken aanzienlijk lager dan andere jaren, blijkt uit verbruiksgegevens van het Europese netwerk van de gasnetbeheerders ENTSOG. In heel oktober bleef het gasverbruik ver onder het gemiddelde niveau van de jongste jaren. In de derde en vierde week liep het verschil zelfs op tot meer dan 40 procent.

    Tijdens de zomermaanden lag het verbruik bij Belgische gezinnen iets hoger dan wat je zou verwachten. Maar sinds de tweede week van september is dat beeld omgekeerd. Overschouwen we heel september en oktober, dan ligt de voor temperatuur gecorrigeerde consumptie van aardgas 28 procent lager. Kijken we alleen naar het verwarmingsseizoen, dat op 1 oktober begint en de winter overspant, dan ligt het verbruik bijna een kwart lager dan verwacht, aldus de krant.

    Welke inspanningen concreet hebben bijgedragen tot de forse gasbesparing, is niet meteen duidelijk.

  8. Aanvraagtermijn voor verwarmingspremie opnieuw verlengd: nog tijd tot 15 november

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft vrijdag aangekondigd dat de termijn voor de aanvraag van de verwarmingspremie van 100 euro met 15 dagen wordt verlengd.

    De federale regering nam verschillende maatregelen om de energiefacturen van de mensen te verlagen, zoals het basispakket energie van 980 euro of eerder ook de btw-verlaging en een verwarmingspremie van 100 euro. Bij veel huishoudens werd die premie van 100 euro via de energieleverancier al automatisch verdeeld via een korting op de voorschotfactuur.

    Mensen die de premie niet hebben ontvangen, moeten een aanvraag indienen. Dat kan nu nog tot 15 november via de website van de FOD Economie. Wie vragen heeft, komt terecht bij het callcenter, waar een 100-tal mensen werken. De minister kondigde ook aan dat daar 45 extra medewerkers komen voor een periode van zes maanden.

    De verwarmingspremie werd al bij 4,1 miljoen gezinnen automatisch doorgevoerd. Daarnaast liepen er al 240.000 aanvragen binnen bij de FOD Economie en werden er al 100.000 behandeld, klinkt het.

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).Beeld BELGA
  9. Regering zet licht op groen voor tijdelijke solidariteitsbijdrage petroleumsector

    De regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een tijdelijke solidariteitsbijdrage van de petroleumsector. Petroleummaatschappijen konden de afgelopen maanden recordwinsten boeken door de stijging van de prijs van ruwe aardolie en aardolieproducten.

    In totaal moet de maatregel 600 miljoen euro opbrengen. Het voorontwerp van wet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kreeg vrijdag groen licht van de federale ministerraad, en gaat nu voor advies naar de Raad van State. 

    De solidariteitsbijdrage van de aardoliesector komt er om huishoudens en bedrijven die lijden onder de gevolgen van de energiecrisis te ondersteunen. De maatregel maakte deel uit van het afgelopen begrotingsconclaaf waarin de regering ook besliste om een overwinstbelasting in te voeren voor energieproducenten. Alles samen moet dat bijna 3 miljard euro opbrengen.

  10. Justitie beschermt burgers en bedrijven in moeilijkheden door hoge energiefactuur

    Bij Justitie is er aan verschillende maatregelen gewerkt om de impact van de energiecrisis op gezinnen en bedrijven te beperken, meldt Team Justitie. Zo worden de drempels voor loonbeslag bij burgers met 20% verhoogd. Dit betekent dat mensen die onderworpen zijn aan een loonbeslag een groter deel van hun inkomen kunnen behouden. Ook krijgen bedrijven met energieschulden een moratorium op faillissement.

    Indien ondernemingen met energieschulden kampen, kunnen ze naar de beslagrechter stappen om van deze maatregelen gebruik te maken. De beslagrechter zal nagaan of de onderneming aan de voorwaarden voldoet. Deze werkwijze - met verschillende voorwaarden en controle door de beslagrechter -  moet misbruiken voorkomen.

    De voorwaarden houden onder meer in dat de onderneming opgericht moet zijn voor 24 februari 2022, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel. Ook mag het bedrijf geen grote fiscale of RSZ-schulden hebben zonder afbetalingsplan.

  11. Europese Commissie zet licht op groen voor Belgische steun aan energieleveranciers

    De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor het Belgische steunmechanisme om faillissementen bij energieleveranciers te vermijden. Dat maakt ze vrijdag bekend.

    Het gaat om een pot aan 1,5 miljard euro aan staatsgaranties om te vermijden dat energieleveranciers omvallen als gevolg van de torenhoge energieprijzen. De garanties moeten verzekeren dat leverancers nog bij de banken terechtkunnen voor een lening. Omdat het om staatssteun gaat, moest de Europese Commissie het schema goedkeuren. 

    Volgens Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, laat de maatregel toe dat leveranciers van gas en elektriciteit hun activiteiten kunnen voorzetten op een "gecoördineerde en efficiënte manier". 

    De steun is bedoeld voor bedrijven die in principe rendabel zijn. Als de leveranciers geen of onvoldoende krediet krijgen bij de banken om de winter te overbruggen, kan de overheid een garantie voorzien voor 70 procent van het te lenen bedrag. 

    Vorige winter gingen met de Vlaamse Energieleverancier en Watz al twee kleinere energieleveranciers in ons land failliet, waardoor ruim 100.000 gezinnen een nieuw contract moesten afsluiten.

  12. Daling gasprijs doet productie bij BASF en co. herstarten

    Nu de gasprijs aan het dalen is, produceert chemiebedrijf BASF in de Antwerpse haven sinds enkele dagen opnieuw ammoniak. De productie van die grondstof voor kunstmest was eerder stilgelegd omdat aardgas te duur was geworden in Europa, schrijft De Tijd.

    BASF heeft sindsdien continu afgewogen of het interessant was weer zelf ammoniak te produceren in plaats van die elders aan te kopen. "Dat punt is onlangs bereikt", zegt woordvoerster Fanny Heyndrickx.

    Ook elders in Europa worden fabrieken van kunstmeststoffen heropgestart.

    De site van BASF in de haven van Antwerpen.Beeld © Clément Philippe

    De cementsector reageert dan weer opgelucht dat in het kielzog van de gasprijzen de elektriciteitsprijzen gedaald zijn. In de Belgische sector dreigden onlangs nog productiestops. "De grote stress van twee à drie weken geleden is wat weggeëbd", zegt Hervé Camerlynck, CEO van sectorkoepel Febelcem.

    Febeliec, de sectororganisatie van de energie-intensieve industrie, zegt dat de zorgen nog niet voorbij zijn, want de prijzen blijven zeer hoog. "Voor een bedrijf dat gas moet aankopen voor de komende maanden of volgend jaar is de situatie nog altijd problematisch", dixit directeur  Peter Claes in de zakenkrant.

  13. Gasprijs in Europa zakt onder 100 euro

    De aardgasprijs in Europa is maandagochtend verder gedaald. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakte de prijs van de TTF future met zo'n 12 procent, tot net onder de symbolische grens van 100 euro per megawattuur.

    Dat is het laagste peil sinds juni, maar wel nog altijd ruim twee keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De erg milde temperaturen en aangevulde gasvoorraden doen de grootste zorgen over gastekorten deze winter wat wegebben. Omgekeerd zou een winterprik later dit jaar de prijzen weer kunnen doen opveren.

    Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt ging de gasprijs voor een megawattuur na de middag voor het eerst sinds juni zelfs onder de grens van 100 euro. De gasprijs sloot op het einde van de dag af op 99,170 euro. Dat is nog wel ruim twee keer zo hoog als vorig jaar.

    Intussen kijkt de markt uit naar meer details over de tijdelijke prijscorridor die de Europese leiders vorige week overeen kwamen.

  14. Compromis in zicht in onderhandelingen bij TotalEnergies

    Er is in de nacht van donderdag op vrijdag een compromis bereikt voor een loonsverhoging van 7 procent in de onderhandelingen bij TotalEnergies.

    Dat heeft de vertegenwoordiger van de vakbond CFDT vrijdag bekendgemaakt. Het voorstel van de directie van TotalEnergies omvat ook een bonus van 3.000 tot 6.000 euro, vertelt CFDT-coördinator Geoffrey Caillon aan AFP

    "Het CFDT-team zal een positief advies geven over de maatregelen die op tafel liggen", zei Caillon kort na 3.30 uur. "We hopen dat de situatie in Frankrijk tot rust zal komen en dat we zullen ophouden mensen te verdelen."

    CFDT moet het aanbod nog wel aan haar leden voorleggen om het  vrijdagmiddag te ondertekenen. Ook de vakbond CFE-CGS moet de achterban nog raadplegen, maar lijkt geneigd te tekenen.

  15. Al meer dan 10.000 tijdelijk werklozen door energiecrisis

    In anderhalve week tijd is er voor ruim 10.000 werknemers tijdelijke werkloosheid door de energiecrisis aan­gevraagd. Dat blijkt uit de meest recente lijst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), schrijven de Mediahuiskranten vrijdag.

    Er hebben zich al tweehonderd Belgische ­bedrijven gemeld die ­gebruik willen maken van het stelsel van tijdelijke werkloosheid specifiek door de energiecrisis, schrijft De Standaard. Dat stelsel biedt ­bedrijven de mogelijkheid om hun personeel te laten stempelen op voorwaarde dat energie meer dan 3 procent van de productiekosten uitmaakt. De overheid garandeert daarbij een verhoogde uitkering. Lees meer.

  16. Bpost: 'Beperking budget krantenbedeling kan leiden tot jobverlies'

    Bpost betreurt de beslissing van de federale regering om het budget voor de verdeling van kranten vanaf 2024 te verlagen. "Dat zal gevolgen hebben voor de organisatie en mogelijk ook op de werkgelegenheid bij Bpost", zegt het postbedrijf.

    "Vanaf 2024 wordt de invulling van de publieke dienstverlening ingeperkt door het budget voor de persbedeling aanzienlijk te verlagen. De regering zal bepalen wat zij onder openbare dienstverlening verstaat", stelt Bpost. Het benadrukt dat het steeds "op een sociaal verantwoorde manier" zal omgaan met eventuele gevolgen.

  17. 11.11.11: 'Begroting laat wel degelijk mensen achter'

    Armoedeorganisatie 11.11.11 stelt dat de pas voorgestelde begroting geen antwoord biedt op de groeiende internationale noden. Volgens de organisatie wordt er bespaard op ontwikkelingssamenwerking door stijgende kosten voor internationale solidariteit niet te indexeren.

    "Met de huidige wisselkoersen en niet-indexering betekent dit dat er steeds minder geld wordt vrijgemaakt voor steeds meer noden", klinkt het in een persmededeling. "Premier Alexander De Croo zegt 'niemand achter te laten', maar 11.11.11 is het daarmee oneens. Deze begroting laat wel degelijk mensen achter."

    De armoedeorganisatie verwijst naar andere delen van de wereld waar extreme armoede heerst. "De kwetsbaarheid die in België te zien is, wordt in andere delen van de wereld uitvergroot. Net daar waar minder middelen voorhanden zijn. Rijke landen hebben, ook historisch, een grote verantwoordelijkheid", klinkt het.

    Sinds het begin van de pandemie zijn volgens de organisatie meer dan 200 miljoen mensen ondervoed geraakt. Extreme armoede zou voor het eerst in twee decennia zijn gestegen.

  18. Franstalige oppositie vindt maatregelen tegen energiecrisis onvoldoende

    De Franstalige oppositiepartijen in de Kamer vinden dat het federale begrotingsakkoord onvoldoende sterke maatregelen bevat om de gezinnen en bedrijven door de energiecrisis te loodsen. De regering stelt zich tevreden met het verlengen van bestaande maatregelen, luidt het.

    Net als PVDA stelt fractieleider Catherine Fonck van Les Engagés vast dat er nog steeds geen echte plafonnering van de energiefacturen is. "Dat creëert drama's en voedt de inflatie", aldus Fonck. Ze hekelt voorts dat de regering bespaart op gezondheidszorg en tijdskrediet en betreurt ook het uitblijven van grote hervormingen op vlak van fiscaliteit en arbeidsmarkt. "Men kondigt ons plannen aan die er nog moeten aankomen, terwijl we al op achttien maanden van het einde van de legislatuur zitten", onderstreept Fonck.   

    Catherine Fonck.Beeld BELGA

    Ook DéFi betreurt het uitblijven van een prijsplafond. "In plaats daarvan biedt men ons een kraam met maatregelen aan. Ik zeg niet dat dat niet goed is, maar niemand had gedacht dat ze niet genomen zouden worden, en ze zullen het effect van een blokkering van de prijzen niet compenseren, ondanks het feit dat ze duur zijn en onrechtvaardigheden scheppen", reageert voorzitter François De Smet.

  19. N-VA: 'Optelsom van niemandalletjes'

    "Ik heb een uitgebluste leider gezien van een uitgebluste regering", reageert De Roover, "De afgelopen dagen werden gekenmerkt door het afschieten van elkaars voorstellen, waardoor de beleidsverklaring een opstelsom geworden is van niemandalletjes. Er wordt geen antwoord gegeven over hoe men het beleid van vandaag wil financieren. In de plaats daarvan schuift men elke belangrijke hervorming door op de lange baan. Zelfs tot na deze legislatuur."

    De Roover hekelt het gebrek aan activeringsmaatregelen. "De premier klopte zich tijdens zijn speech op de borst dat hij de bevolking beschermt tijdens moeilijke tijden, maar vergeet te vermelden dat het de hardwerkende Vlaming is die het gelag betaalt. En die moet het doen met enkele honderden euro’s energiesteun."

    De fiscale hervorming is ook niets om naar huis te schrijven, zegt De Roover. "Het blijft voorlopig bij beloftes. Ik merk ook dat de regering geen aanstalten gemaakt heeft om de indexering op de belastingschijven aan te pakken. Dat terwijl die maatregel wél een groot verschil had kunnen maken voor onze gezinnen."

    N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld BELGA
  20. Test-Aankoop tevreden over energiemaatregelen

    Test-Aankoop steunt de beslissing van de federale regering om het verlaagde btw-tarief van 6 procent op energie te verlengen. De consumentenorganisatie is ook tevreden met de verlenging van het basispakket energie tot in maart 2023, maar pleit tegelijkertijd voor structurele oplossingen.

    "De regering heeft de acute nood van heel wat gezinnen die hun factuur niet meer kunnen betalen, goed begrepen", klinkt het bij Test-Aankoop. 

    De consumentenorganisatie toont zich ook tevreden met het plan van de federale regering om overwinsten bij energiebedrijven aan te pakken, maar pleit tegelijkertijd voor structurele oplossingen zoals een opschoning van de energiefactuur en een herziening van de indexeringsparameters bij variabele energiecontracten. Dat laatste verzoek zou de consumentenorganisatie ook al hebben overgemaakt aan de Belgische energieregulator. 

    Test Aankoop pleit bovendien voor een universeel tarief voor energiediensten waarbij het tarief wordt gereguleerd door de bevoegde energieregulator. 

  21. PVDA: 'Kleine wintercheque lost probleem niet op'

    Het federale begrotingsakkoord is niet opgewassen tegen de sociale crisis die het land doormaakt, zo stelt PVDA in een reactie op het begrotingsakkoord.

    "Met vijf wintercheques laat de Vivaldi-regering de bevolking de komende maanden gewoon in de kou staan. Is de regering op de hoogte dat de energiefacturen met 500 à 600 euro per maand toenemen?", zo vraagt fractieleidster Sofie Merckx zich af. Volgens haar citeerde de premier niet voor niets de vroegere conservatieve Amerikaanse president Ronald Reagan in zijn State of the Union. "Het probleem is dat ze weigeren in te gaan tegen de logica van de markt".

    Sofie Merckx.Beeld Photo News

    Dat de regering de overwinsten wil afromen, vindt PVDA een goede zaak, maar "wat nu voorligt is onvoldoende". De korting van één miljard euro op sociale bijdragen voor bedrijven vindt ze dan weer "een serieus cadeau aan het grootpatronaat" en "een onaanvaardbare aanval tegen de financiering van onze pensioenen, onze gezondheidszorg en de hele sociale zekerheid." 

    PVDA is evenmin te spreken over de besparingen in de gezondheidszorg, het snijden in de investeringen in NMBS en openbare diensten en "een platte besparing op het tijdskrediet". De partij is ook niet onder de indruk van de vermindering van de ministerlonen. Ze blijft een halvering vragen, evenals de afschaffing van de uittredingsvergoedingen en een halvering van de financiering van de politieke partijen.

  22. 'Gezondheidsshift' en 'Stroomplan XXL'

    De premier kondigde in zijn State of the Union ook nog een aantal beslissingen aan die op het eerste zicht weinig met de huidige crisis te maken hebben. Zo komt er een "gezondheidsshift" waarbij gezonde voeding goedkoper wordt en ongezonde producten zoals tabak duurder. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem krijgt de opdracht om een eerste concrete fase van zijn fiscale hervorming uit te werken tegen december. En er komt een hervorming van de veiligheidsarchitectuur, met onder meer het Stroomplan XXL en een industriële defensieraad die de "technologische en militair-industriële basis moet verstevigen".

    Beginnen en afsluiten deed De Croo met een uithaal naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij een "onversneden fascist" noemde. Diens oorlog in Oekraïne "toont het failliet van de absolute natiestaat die, als alfa en omega, alle heil moet brengen", zei hij. 

  23. Impact op begroting, maar 'vandaag niets doen, dat zou pas schuldig verzuim zijn'

    Dat alles heeft een impact op de begroting, gaf De Croo toe. De regering doet een netto inspanning van 0,6 procent van het bruto binnenlands product, wat overeenkomt met 3,6 miljard euro, terwijl in eerste instantie naar 4 miljard werd gezocht. Het structurele tekort komt in 2024 uit op 3,2 procent van het bbp.

    "Ik hoor de kritiek op die begrotingsimpact. En ik deel de bezorgdheid van velen", zei de premier daar dinsdag over in de Kamer. "Maar dan blijft mijn vraag: wat hadden we dàn moeten doen?" De Croo verdedigde de steunmaatregelen die Vivaldi tijdens de coronacrisis en ook nu heeft genomen. "Vandaag niets doen, onze burgers, zelfstandigen en bedrijven aan hun lot overlaten, dat zou pas schuldig verzuim zijn."

    Tegelijkertijd erkende de premier dat die aanpak "niet eeuwig kan blijven duren". "Wanneer de lucht is opgeklaard en de storm is gaan liggen, moet het huis opnieuw op orde." 

    Beeld BELGA
  24. De Croo: 'Energiebazooka' van meer dan 3 miljard euro

    Premier Alexander De Croo legde dinsdag in zijn State of the Union de focus op de woelige tijden waar ons land voorstaat. "De overheid kan de schok verzachten, maar ik besef zeer goed dat we niet alle zorgen kunnen wegnemen", zei hij. "Er bestaan geen mirakeloplossingen."

    De Croo sprak in zijn beleidsverklaring van een "energiebazooka" van meer dan drie miljard euro. Daar zitten ook steunmaatregelen voor bedrijven in, die te maken krijgen met een inflatieschok. Ondernemingen worden vrijgesteld van patronale bijdragen op de indexverhogingen in de eerste twee kwartalen van 2023 en krijgen uitstel van betaling voor de laatste twee kwartalen.

    De regering kijkt daarom ook nog steeds expliciet naar Europa, dat volgens de premier moet komen met een prijsplafond op de gasmarkt en veel meer moet ageren als een machtsblok. "De Europese Unie laat in deze energie-oorlog veel te veel kansen liggen", zei De Croo. "We zijn vandaag een gentle giant, een vriendelijke reus, maar in tijden van oorlog is dat niet voldoende."

  25. Werkgeversorganisaties vinden maatregelen rond concurrentiekracht onvoldoende

    Verschillende werkgeversorganisaties zoals Voka, Unizo en Agoria vinden de maatregelen die de federale regering in het kader van de begrotingsopmaak neemt om de concurrentiekracht van de ondernemingen te waarborgen, onvoldoende. Ze hekelen ook het gebrek aan structurele hervormingen.

    "De regering erkent wel het dreigende gevaar van de loonkostenproblematiek, maar ze verzuimt het om structureel te hervormen. De beperkte vrijstelling van de werkgeversbijdragen in de eerste helft van 2023 is welkom, maar ruim onvoldoende om onze ondernemingen concurrentieel te houden ten opzichte van de buurlanden", klinkt het in een persbericht van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. 

    Ook Agoria, dat de technologiesector vertegenwoordigt, wijst erop dat een vrijstelling voor zes maanden structureel geen soelaas biedt.

    Unizo spreekt zelfs van "een vergiftigd geschenk" als de uitgestelde sociale bijdragen samenvallen met de nieuwe bijdragen. De werkgeversorganisatie vindt het bovendien problematisch dat de eenmalige vrijstelling van de sociale bijdragen volledig in rekening zal worden gebracht voor de berekening van de loonkostenhandicap. "Dat is een wijziging van de loonwet", klinkt het. Unizo roept de sociale partners op om verder te werken aan oplossingen voor de hoge loonkosten.

    Positieve punten in het begrotingsakkoord zijn de integratie van langdurig zieken of de uitbreiding van de flexi-jobs, al vreest Voka dat dit niet zal volstaan om de werkzaamheidsgraad op te krikken naar 80 procent. Ook Unizo is tevreden met de uitbreiding van de flexi-jobs, al had het die graag naar nog meer sectoren uitgebreid zien worden, gezien de algemene krapte op de arbeidsmarkt. "Het onderscheid valt steeds moeilijker uit te leggen", klinkt het. Ook het verhogen van het aantal studentenuren tot 600 is goed nieuws, vindt Unizo. "Het zijn zeer nuttige maatregelen waar we al lang voor pleiten. Deze uitbreiding van de uren verstoort de markt dus niet, maar is wel cruciaal voor die bedrijven die er een beroep op doen."

  26. VBO: 'Eindelijk aandacht voor verslechterde concurrentiepositie'

    Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stelt vast dat er in het begrotingsakkoord "eindelijk aandacht is voor de verslechterende concurrentiepositie van onze bedrijven". Dat zegt de grootste werkgeversorganisatie van het land in een persbericht.

    De organisatie verwijst onder meer naar de beslissing om de patronale bijdragen te verminderen. "Daarnaast biedt de mogelijkheid tot uitstel tot 2025 van de verschillende patronale bijdragen de bedrijven welkome extra zuurstof", luidt het.

    Om de werkzaamheidsgraad naar 80 procent te brengen, zullen volgens VBO wel meer veranderingen nodig zijn. "Zo zijn de uitbreiding van de flexi-jobs en het maximale aantal uren studentenarbeid stappen in de goede richting, maar blijven de grote en broodnodige hervormingen, die de arbeidsmarkt en bijgevolg de begroting kunnen verlichten, uit.

    "Na maanden aandringen is er nu eindelijk aandacht voor de verslechterende concurrentiepositie van de bedrijven en de tewerkstelling. Een eerste stap is gezet, maar de loonkloof met onze buurlanden blijft gevaarlijk groot.", aldus VBO-topman Pieter Timmermans. 

    VBO-topman Pieter Timmermans.Beeld BELGA
  27. Vlaams Belang: begrotingsakkoord is 'gerommel in de marge'

    Het federale begrotingsakkoord komt neer op "gerommel in de marge", stelt Vlaams Belang in een eerste reactie. Zo ontbreekt het volgens de partij aan structurele maatregelen om "de moddervette overheid" af te slanken.

    "Met symbooldossiertjes rond de ministerlonen en besparen in de bedrijfsrestaurants van de overheid gaan we er niet komen", zegt fractieleider Barbara Pas. "Waar blijven de vijf minuten politieke moed om van het momentum gebruik te maken om de nutteloze Senaat eindelijk af te schaffen, om een einde te maken aan de al even nutteloze provincies, om de rijkelijke partijfinanciering te herbekijken, enzoverder?". 

    Voor Pas is het duidelijk dat er met de Vivaldi-regering geen structurele hervormingen komen, of het nu gaat om de fiscale hervorming, de pensioenhervorming of de arbeidsmarkt. Bij "heilige huisjes" als de "jaar na jaar oplopende immigratiefactuur" worden geen vragen gesteld. "Met deze regering wordt er ook eens te meer bespaard op onze mensen, en niet op asiel, op transfers en op het politieke systeem zelf."

    Vlaams Belang heeft ook bedenkingen bij de beslissingen over de energiemaatregelen. Zo vreest de oppositiepartij dat het verlengen van de energiekorting "niet meer dan een druppel op de hete plaat" zal zijn, "en dan nog maar voor een deel van de bevolking".  Tevreden is Vlaams Belang wel met de tijdelijke korting op de sociale bijdragen of de uitgestelde betaling van de bedrijfsvoorheffing.

  28. Op het nippertje: federale regering bereikt akkoord over begroting

    De federale regering heeft vanmiddag een akkoord bereikt over de begroting voor 2023 en 2024. Na een lange onderhandelingsnacht wisten de Vivaldi-partijen te landen, nadat ze al sinds vrijdagochtend samenzaten om de laatste knopen door te hakken. Het akkoord komt er net op tijd, want namiddag moet premier De Croo de plannen toelichten in de Kamer.

    De eerste minister stelt de plannen vanaf 14.15 uur voor tijdens zijn beleidsverklaring in de Kamer. Zeker is onder meer dat er een overwinstbelasting komt voor energieproducenten en dat het basispakket energie ter waarde van net geen 200 euro per maand verlengd wordt tot het einde van de winter. Dit heeft de regering nog beslist.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Bart De Wever: ‘Volstrekt onverantwoord’

    "België kent de hoogste overheidsuitgaven, de hoogste belastingdruk en het grootste structurele tekort van de EU. De federale regering zorgt er met deze non-begroting voor dat we die drie bedenkelijke prijzen met nog iets meer glans halen", schrijft N-VA-voorzitter Bart De Wever op Twitter als reactie op het begrotingsakkoord. "Volstrekt onverantwoord."

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Commentator Bart Eeckhout over begroting: ‘De ambitie om het land te hervormen is helemaal opgeborgen’

    Net voor de deadline van vanmiddag is de federale regering er dan toch in geslaagd de begrotingsplannen voor volgend jaar af te ronden. Commentator Bart Eeckhout maakt een eerste analyse van het akkoord.

  31. Federale regering dicht bij akkoord over begroting

    De federale regering zit vanmorgen nog steeds samen over de begrotingsplannen voor 2023 en 2024. Na een lange onderhandelingsnacht is een akkoord wel in zicht. De tijd dringt, want om 14 uur moet premier De Croo de plannen toelichten in de Kamer.

    Op het vlak van energie waren de belangrijkste knopen de voorbije dagen al doorgehakt. Het zogenaamd basispakket energie wordt met drie maanden verlengd, tot en met maart 2023. In de maanden november en december kregen huishoudens sowieso al bijna 200 euro om de energiefactuur te verlichten.

    Ook de overwinstbelasting voor energiebedrijven is in kannen en kruiken. Het prijsplafond zal gelden van van december 2022 tot juni 2023. Vanmorgen werd wel nog beslist dat die belasting ook een stuk retroactief toegepast zal worden.

    Premier De Croo moet om 14 uur de plannen toelichten tijdens zijn State of the Union.Beeld Photo News
  32. Gasprijs blijft zakken: laagste prijs in maanden

    Na een daling van 17,2 procent vorige week zet de daling van de gasprijs zich nog verder door. Vandaag zakte hij tot onder de 150 euro per MWh en dat is de laagste prijs sinds 30 juni, meldt Trading Economics.

    De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs noteerde maandagochtend bijna 8 procent lager op ongeveer 144 euro. De gasprijs lag daarmee ruim de helft lager dan tijdens de pieken die eind augustus waren te zien. Omstreeks 10 uur kostte een megawattuur gas weer net iets meer dan 150 euro, nog altijd ruim 3 procent minder dan vrijdag. De prijs blijft wel nog veel hoger dan normaal: een jaar geleden kostte aardgas minder dan 40 euro per megawattuur.

    De gasprijs is beginnen te dalen toen duidelijk werd dat de meeste landen hun gasvoorraden hebben kunnen aanvullen. De gasopslagplaatsen in Duitsland waren op 7 oktober voor 93,1 procent, en in Frankrijk voor 99 procent gevuld. De gasvoorraden van de Verenigde Staten en Qatar kunnen nog verder aangesproken worden.

    Bovendien hebben zowel overheden als burgers maatregelen genomen om het gasverbruik drastisch te beperken. Desondanks blijft het een uitdaging om - nu het kouder wordt - voldoende gas te vinden én erop voorbereid te zijn dat de toevoer van Russisch gas volledig zou worden afgesloten. De gasopslag is in principe immers alleen bedoeld om seizoensgebonden schommelingen in het verbruik op te vangen. Tegen het einde van de maand is Europees overleg gepland over beleidsmaatregelen om de stijgende energieprijzen te counteren.

  33. OPEC+ verlaagt dagelijkse olieproductie met 2 miljoen vaten

    De Opec+ verlaagt zijn olieproductie om de aanhoudende olieprijsdaling een halt toe te roepen. Dat maakte het kartel van 23 landen, waaronder Rusland, vandaag bekend na een bijeenkomst in Wenen. De Verenigde Staten zou met klem hebben aangedrongen om de productie op peil te houden, aldus een bron tegen persbureau Reuters.

    Een verlaging van deze omvang weerspiegelt volgens kenners de zorgen die er bij de olie-alliantie leven over de vooruitzichten voor de energievraag. Zeker nu centrale banken wereldwijd haast maken met het verhogen van de rente in het licht van de gestegen inflatie.

    De olieprijs is, na de grote stijging die volgde op de Russische invasie van Oekraïne, al weken aan een daling bezig vanwege zorgen over een vertragende wereldeconomie. De Opec+-landen zijn daarom van plan om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag terug te brengen. Dit moet de olieprijs weer opkrikken.

    Lees meer.

    Energieminister van Saudi-Arabië Abdulaziz bin Salman bij aankomst in Wenen.Beeld AFP
  34. Ook digitale meter geeft verbruik niet correct door: wie zuinig is deze winter dreigt toch meer te moeten betalen

    U kan deze winter nog zo fel besparen op uw aardgasverbruik als u wil, toch bestaat de kans dat u honderden euro’s meer dient te betalen dan eigenlijk zou moeten. Door de manier waarop uw verbruik berekend wordt, dreigt namelijk overfacturatie. ‘Gezinnen die energie besparen als de prijzen hoog staan, worden door dit systeem benadeeld.’

    Lees het volledige artikel.

  35. Premie zonnepanelen onherroepelijk gehalveerd

    De premies voor zonnepanelen worden onherroepelijk gehalveerd volgend jaar, ondanks de grote leveringsproblemen. Dat maakte minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vandaag duidelijk in het Vlaams Parlement na een vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).

    Wie dit jaar zonnepanelen installeert en die voor 31 december laat keuren, kan nog een premie tot 1.500 euro krijgen. Volgend jaar halveert dat tot 750 euro.

    Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Beeld BELGA

    Bothuyne noemde dat slecht beleid, omdat zonnepanelen de snelste weg zijn naar een lagere energiefactuur en veel mensen daarom dit jaar nog de moeite doen om ze te installeren. De wachttijden zijn echter zeer lang geworden. "Tot acht maanden voor omvormers en tot vier maanden voor panelen", zei Bothuyne woensdag. "Een halvering op 1 januari zou bijzonder unfair zijn voor de gezinnen die een bestelling hebben geplaatst in het jaar waarin de premie is voorzien."

    Minister Demir wil echter niet overstappen op een systeem waarbij de datum van de bestelbon wordt gebruikt om de premie te bepalen, omdat daar volgens haar ten tijde van de groenestroomcertificaten mee is gefraudeerd. "We hebben de lijsten met firma's die destijds hebben gesjoemeld", zei ze.

    Lees ook. ‘Je legt toch beter het hele dak vol’: dit moet u weten voor u zonnepanelen laat plaatsen

  36. Europese gasprijs op laagste niveau in drie maanden, meer dan halvering sinds eind augustus

    De Europese gasprijs is naar het laagste niveau in drie maanden gezakt. De voor Europa toonaangevende TTF-beurs sloot gisteren af op 161,95 euro per megawattuur. Dat is meer dan een halvering sinds de piek van 26 augustus, toen de beurs afsloot aan 350 euro per MWh..

    Het is geleden van 1 juli dat de slotkoers van de Europese gasprijs nog onder de 160 euro per MWh zakte. 

    De daling van de Europese gasprijs komt er ondanks de vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 tussen Rusland en Duitsland. Volgens waarnemers gaat de markt van een dalende vraag uit, door de nakende recessie in Europa. Bovendien zijn de Europese gasvoorraden beter gevuld - en vroeger - gevuld dan afgelopen jaren. 

    Of de daling zich vandaag doorzet, zal nog moeten blijken. Rond 10 uur vanochtend noteerde de TTF-beurs onder 155 euro per MWh, maar intussen is de prijs opnieuw gestegen tot boven het niveau waarop de handel gisteren werd afgesloten. Bovendien blijft - ondanks de daling van de laatste weken - de gasprijs op een historisch hoog niveau kamperen. Zo is het niveau waarop de gasprijs vandaag staat, nog steeds bijna 245 procent hoger dan exact een jaar geleden, toen op de groothandelsbeurs ongeveer 47 euro per MWh werd betaald.

    Beeld REUTERS

    Of deze daling zich ook zal doorzetten op onze energiefactuur, zal nog moeten blijken. De groothandelsprijzen vertalen zich slechts met enige vertraging naar particuliere contracten. Pas wanneer dit prijsniveau zich ook de rest van de maand doorzet, zullen we dat echt merken op de tariefkaarten voor consumentencontracten van de volgende maand.

  37. Herfstweer zorgt opnieuw voor stijging van gasverbruik

    Hoewel we ons midden in een energiecrisis bevinden, is het voor velen moeilijk om de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten. Zo steeg het aardgasverbruik in zowel België, Duitsland als Frankrijk de laatste twee weken van september aanzienlijk. Dat schrijft De Tijd.

    De Europese lidstaten moeten het gasverbruik tussen augustus 2022 en maart 2023 met 15 procent terugdringen ten opzichte van de winters van 2017-2021. Het is een van de maatregelen in de strijd tegen de hoge energieprijzen. Door het frisse weer in de tweede helft van de maand september begonnen Belgen hun woning echter weer massaal te verwarmen.

    Als we naar de rest van Europa kijken, slaagt enkel Nederland er volgens De Tijd in om het gasverbruik te beperken. De aardgasconsumptie van onze noorderburen ligt namelijk net geen 29 procent lager dan het vijfjarige gemiddelde, terwijl België het met 8 procent moet stellen. Duitsland doet het met 19 procent wat beter. In Frankrijk ligt het verbruik amper 2,8 procent lager dan normaal.

    Lees ook: Een cruciale vraag deze winter: zijn de weergoden ons gunstig gezind? Het voorlopige antwoord is ‘neen’

    Beeld Getty Images/EyeEm
  38. Europa maakt baan vrij voor Belgische overwinstbelasting op energiebedrijven

    Eindelijk. Er lijkt vrije baan voor een Belgische overwinstbelasting op energiebedrijven. Met dank aan Europa. Maar het prijsplafond voor gas, dat laat op zich wachten.

    In de Wetstraat wordt al maanden gesproken over een overwinstbelasting op energiebedrijven. Landen als Spanje, Italië en Griekenland hebben die al langer. Maar binnen de federale regering raakten minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) het niet eens over de juiste uitwerking van zo’n nieuwe belasting.

    Europa helpt nu een handje. De vergadering van de Europese ministers van Energie heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de lidstaten om een gereguleerde elektriciteitsprijs in te voeren. Alles wat energiebedrijven boven die prijs verdienen, moeten ze afstaan. Lidstaten kunnen dat geld dan gebruiken om hun noodlijdende bevolking te helpen.

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA
  39. Prijsdaling van bijna 30 procent voor aardgas en elektriciteit in oktober

    De energieprijzen beloven in oktober voor het eerst sinds lang stevig af te nemen. Een analyse van Mijnenergie.be, op basis van de evoluties op de energiebeurzen, wijst op een prijsdaling van bijna dertig procent voor elektriciteit en aardgas ten opzichte van september. Een opsteker dus, al blijven de jaarprijzen nog torenhoog. Het is ook maar de vraag of die daling zich zal verderzetten.

    De energieprijzen op de groothandelsmarkten danken hun neerwaartse spiraal aan verschillende factoren. Vooral de snelle aanvulling van de gasvoorraden creëerde een gunstig sentiment. Daarnaast verloopt de aanvoer van vloeibaar gas (lng) vlot en voeden ook de debatten rond een Europees prijsplafond het optimisme.

    Het gevolg is dat de gasprijzen op de richtinggevende Nederlandse TTF-beurs op een bepaald moment daalden tot 173 euro per megawattuur. Dat is een halvering ten opzichte van het recordpeil van eind augustus. Ondertussen ontstaat er op de markten wel onrust omwille van de aangekondigde mobilisatie door president Poetin en de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen. Dat nieuws zwengelt de beurskoers opnieuw aan, die nu al enkele dagen flirt met de grens van 200 euro per megawattuur.

    De prijzen voor elektriciteit volgen de evolutie van de aardgasprijzen. De gedaalde CO2-emissieprijzen spelen een neerwaartse prijscurve eveneens in de hand. De gemiddelde maandprijs voor september op de stroombeurs Belpex bedroeg enkele dagen geleden 348,96 euro per megawattuur (MW), ten opzichte van het augustusgemiddelde van 448,13 euro.

    Beeld Getty Images
  40. EU bereikt deal over energiemaatregelen

    De EU-ministers van Energie zijn het in Brussel eens geworden over een aantal eerste maatregelen die de energierekening voor burgers en huishoudens omlaag moet brengen. Het gaat om verplichte bezuinigingen op het elektriciteitsverbruik in de lidstaten, heffingen op de hoge winsten die energiebedrijven boeken zodat die naar hun klanten worden teruggesluisd, en een "solidariteitsbijdrage" van bedrijven die via fossiele brandstoffen stroom opwekken.

    De 27 EU-landen zijn een vrijwillig nationaal besparingsdoel van 10 procent overeengekomen, maar het is verplicht om 5 procent tijdens de piekuren te bezuinigen op het energieverbruik. Energieproducenten die met wind, zon of andere relatief goedkope bronnen hun elektriciteit duur verkopen, mogen nog maar 180 euro per megawattuur zelf houden. De rest dragen ze af.

    De Europese Commissie verwacht dat beide maatregelen samen tot 140 miljard euro kunnen opleveren. Dat geld kunnen de lidstaten aanwenden om gezinnen en bedrijven te ondersteunen.

    De ministers praten nog verder over mogelijke andere ingrepen om de energieprijzen te verlagen. Een meerderheid van de 27 lidstaten wil een prijsplafond voor gas, maar dat plan zorgt voor grote verdeeldheid. Volgens diplomaten wordt die hoogoplopende kwestie overgelaten aan de EU-leiders, die volgende week in Praag zullen bijeenkomen.

    Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson en de Tsjechische minister van Industrie en Handel Jozef Sikela lichtten de Europese maatregelen toe.Beeld AFP
  41. Belgische gezinnen verbruikten bijna vijfde minder gas in eerste jaarhelft

    De gezinnen en kmo's in België hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 49 terrawattuur (TWh) gas verbruikt, 18 procent minder dan in de eerste helft van 2021. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van gasnetbeheerder Fluxys Belgium. 

    "Tijdens de eerste maanden van 2022 hebben we hoge gemiddelde temperaturen gekend voor de tijd van het jaar", zegt Fluxys-woordvoerder Laurent Remy. "Dit warme weer heeft voor het grootste deel van de daling van het gasverbruik bij gezinnen en kmo's gezorgd."

    Maar ook zonder die warme weersomstandigheden is er volgens de woordvoerder nog sprake van een daling. Het is niet duidelijk of de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande energiecrisis al een rol speelden, maar het zou kunnen dat de huishoudens de thermostaat al een graadje lager gezet hebben.

    Fluxys bevestigt ook dat de Belgische gasvoorraad in Loenhout voor meer dan 92 procent gevuld is.

  42. Vooruit wil beter voorspelbare voorschotfacturen

    Coalitiepartner Vooruit roept staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) op een systeem te ontwikkelen waarbij iedereen maandelijks zijn energieverbruik kan opvolgen, zodat de leverancier kan worden verplicht de voorschotfactuur aan te passen aan het werkelijk verbruik.

    Een kwart miljoen gezinnen wachten al maandenlang bang op de eindafrekening van hun energiefactuur. Voorschotten gingen intussen al maal twee, maal vijf of zelfs maal tien. Maar voorschotten zijn altijd een schatting van het werkelijke verbruik, meestal gebaseerd op de meterstanden van het voorgaande jaar of op het verbruik van de afgelopen drie jaar.

    "Die onzekerheid omtrent de energiefactuur is ondraaglijk en onmenselijk", vindt Kamerfractieleidster Melissa Depraetere. "Het is voor veel mensen niet duidelijk hoe de voorschotten berekend worden en onmogelijk om in te schatten wat een realistisch voorschot is voor hun werkelijk verbruik. Daardoor durven mensen ook geen vermindering van hun voorschot aan te vragen."

    Daarom stellen de Vlaamse socialisten voor een online vergelijkingstool te lanceren waarmee iedereen elke maand zijn verbruik kan opvolgen. Depraetere kijkt daarvoor richting staatssecretaris De Bleeker en energieregulator CREG. Op die manier kunnen klanten gemakkelijk zoeken hoe prijzen veranderen en of hun eindafrekening daar rekening mee houdt. Aan de hand daarvan moet de energieleverancier verplicht worden de voorschotfactuur te verminderen en aan te passen aan het werkelijk verbruik, aldus Depraetere.

  43. ‘Het ernstigste probleem moet nog worden aangepakt’: België blijft vechten voor Europees prijsplafond op gas

    België blijft, samen met veertien andere EU-lidstaten, aandringen: er is snel een algemeen prijsplafond voor aardgas nodig om de hoge energiefacturen te drukken.Of Europa zal volgen, is een andere vraag.

    Beeld BELGA
  44. Kwart miljoen gezinnen wacht al maanden op eindfactuur: ‘Zo komen nóg meer mensen in de problemen’

    Bijna een kwart miljoen Belgische gezinnen wacht al maanden op z’n jaarafrekening voor energie. Ondertussen blijven ze in het ongewisse over wanneer de factuur uiteindelijk komt en hoeveel ze zullen moeten betalen.‘Zo komen nóg meer mensen in de problemen’, klinkt het.

  45. Aantal klachten bij ombudsman voor energie verdubbeld: 'We kunnen toestroom niet meer aan'

    In de eerste acht maanden van dit jaar ontving de federale ombudsman voor energie ruim 18.000 klachten. Dat zijn er nu al dubbel zoveel als in heel 2021. “Wij kunnen de toestroom niet meer aan”, zegt ombudsman Eric Houtman.

    “Samen met de energieprijzen is de klachtenstroom vorig jaar in september beginnen toe te nemen”, zegt Houtman. In 2021 ontving zijn dienst uiteindelijk 9.088 klachten. Maar dat record is nu dus al verpulverd.

    Ombudsman voor energie Eric Houtman.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten/ph

    “Het aantal klachten stijgt elke dag”, zegt Houtman, die samen met zijn dienst intussen op z’n tandvlees zit. “Onze ombudsdienst is voorzien op zo’n 7.000 klachten per jaar. Vorig jaar waren het er al meer. Dit jaar is het nu al verdubbeld. Wij kunnen die toestroom eigenlijk niet meer aan.” 

    Wie op de website van de ombudsdienst een melding wil maken, krijgt dan ook de melding dat de behandeling ervan langer zal duren.

    Houtman heeft intussen een budgetverhoging gevraagd en gekregen van de federale regering. “Er staan momenteel vacatures open voor nieuwe dossierbeheerders, drie langs Nederlandstalige kant en twee langs Franstalige. Maar net als in de hele arbeidsmarkt is het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Bovendien moeten we nieuwkomers nog opleiden. Erg snel zit er dus geen verbetering aan te komen.”

  46. Kernreactor Doel 3 definitief van het stroomnet gekoppeld

    Kernreactor Doel 3 is vrijdagavond om 21.31 uur definitief van het stroomnet gekoppeld. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. De centrale van 1.006 megawatt (MW) heeft veertig jaar lang elektriciteit geproduceerd. Doel 3 is de eerste reactor die in het kader van de kernuitstap definitief wordt gesloten.

    Nu telt ons land nog maar zes kernreactoren: drie in Doel en drie in Tihange, al volgt de definitieve sluiting van Tihange 2 in februari volgend jaar.


    Beeld REUTERS
  47. Netwerk tegen Armoede pleit voor tijdelijk plafond op huurprijs en koppeling aan energielabel

    Het Vlaams Netwerk tegen Armoede roept de Vlaamse regering op de huurprijzen tijdelijk te plafonneren en om de indexering nadien te laten afhangen van de energieprestatie van de woning. De organisatie dringt ook aan op extra steun voor verhuurders en op meer prijsregulering. "Zo maak je huurwoningen betaalbaar, verlaag je de energiefactuur van kwetsbare gezinnen en boek je enorm veel klimaatwinst", zegt Heidi Degerickx, coördinator van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

    De organisatie wijst erop dat veel huurwoningen nog geen energieprestatiecertificaat hebben. Dat is enkel verplicht bij verkoop van een woning of bij het afsluiten van een nieuw huurcontract.

    Daarom wil het Netwerk tegen Armoede een pauze in de huurindexering van alle huurwoningen tot minstens 1 april 2023. Op die manier kan men de winter doorkomen en krijgen verhuurders de tijd om stappen te ondernemen en een energieprestatiecertificaat aan te vragen. Nadien zou de huur dan opnieuw kunnen geïndexeerd worden voor de woningen die voldoende energiezuinig zijn.

    Eerder deze week wees het Netwerk tegen Armoede al op de vrees die leeft bij mensen in armoede en de middenklasse "dat ze aan welvaart en welzijn zullen inboeten als gevolg van de hoge energiefacturen en gestegen huurprijzen".

  48. Wegvallen Doel 3 zal ook in stroomprijzen merkbaar zijn

    Het wegvallen van kernreactor Doel 3 zullen we wel degelijk voelen in de prijs van elektriciteit, met name op koude en donkere winterdagen. Dat zegt elektriciteitstrader Matthias Detremmerie.

    Vrijdagavond wordt Doel 3 definitief van het net gekoppeld. Dan valt meteen 1.000 megawatt (MW) aan productie weg. Op een krappe markt kan dat verlies aan productie het verschil maken, aldus Detremmerie, medeoprichter en trader voor energieleverancier Elindus.

    Op een donkere en windstille dag in de winter is er minder flexibiliteit bij de in- en uitvoer van elektriciteit en wordt er amper stroom opgewekt door zonnepanelen en windmolens. "Het Belgische productieapparaat is dan op zichzelf aangewezen, en dan scheelt 1.000 MW wel wat in het orderboek", legt Detremmerie uit.

    Op de energiemarkt had men dan ook liever gezien dat de centrale nog enkele maanden langer elektriciteit zou produceren. "De markt begrijpt dat Doel 3 beter sluit, zoals is afgesproken. Maar het ging ons wel geholpen hebben als de sluiting tot over de winter werd getild", zegt Detremmerie.

    WAREGEM, BELGIUM - AUGUST 22 : Matthias Detremmerie (right) and Jasper Vermandere (left) during an interview at Yuso. Pictured on August 22, 2022 in Waregem, Belgium - 22/08/2022 (Photo by Xavier Piron / Photo NewsBeeld Photonews
  49. Na 40 jaar gaat vandaag de stekker uit Doel 3: nog bijna 20 jaar werk voor ontmanteling

    Kernreactor Doel 3 gaat vrijdagavond voor het laatst elektriciteit produceren, na een carrière van veertig jaar. Dan begint een jarenlang proces van stopzetting en ontmanteling. Prijskaartje: circa een miljard euro.

    De kernreactor in het Antwerps polderdorpje Doel, aan de oevers van de Schelde, werd in 1982 in gebruik genomen. Vrijdag is het definitief uit voor de centrale van 1.006 megawatt. Daarmee is Doel 3 de eerste kerncentrale van ons land die in het kader van de kernuitstap met pensioen wordt gestuurd.

    Beeld Photo News
  50. Vlaming neemt vaker de fiets door hoge brandstofprijzen

    Door de energiecrisis laten twee op de drie Vlamingen hun auto vaker aan de kant. Dat blijkt uit een enquête van Fietsberaad Vlaanderen, in opdracht van mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld), waarover Het Belang van Limburg vrijdag bericht.

    Een kwart van de Vlamingen zegt "zeker minder" met de wagen te rijden door de hogere prijzen, nog eens 42 procent doet dat "eerder minder". In totaal gaat het om 67 procent, of twee op de drie Vlamingen, die de auto vaker aan de kant laten staan. De energiecrisis heeft dus ontegensprekelijk een grote invloed op ons verplaatsingsgedrag.

    In de enquête werd aan deze twee groepen gevraagd welk alternatief ze gebruiken voor de auto. Maar liefst 56 procent zegt meer de fiets te gebruiken, 20 procent schakelt over naar andere vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, 24 procent maakt minder verplaatsingen.