Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoord-Korea

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af richting Japanse zee: zesde keer in twaalf dagen

Een man bekijkt in Tokio een bericht over de raket die vanuit Noord-Korea eerder deze week over Japan heen vloog.Beeld ANP / EPA

Noord-Korea heeft opnieuw twee raketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Zuid-Korea meldt dat het om ballistische korteafstandsraketten gaat.

Het kabinet van de Japanse premier Fumio Kishida meldde aanvankelijk dat een van de twee raketten waarschijnlijk over Japan heeft gevlogen, maar corrigeerde dit later. Het is de zesde keer in minder dan twee weken tijd dat Noord-Korea een rakettest doet, al heeft het regime van Kim Jong-un deze laatste test nog niet bevestigd.

Volgens de Japanse kustwacht, die eveneens melding maakte van de lancering, lijkt het erop dat de projectielen in zee zijn neergekomen. Volgens de Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada legde de ene raket een afstand van 800 kilometer af, de andere raket vloog zo’n 350 kilometer ver. Enkele dagen geleden vuurde Noord-Korea nog een raket af die over Japan heen vloog.

Deze jongste rakettest komt op hetzelfde moment dat de VN-Veiligheidsraad in New York bijeen is om over de Noord-Koreaanse dreiging te praten. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, verweet China en Rusland dat zij zwaardere sancties voor Pyongyang tegenhouden. Deze twee landen wilden niet dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam omdat het “niet bevorderlijk” zou zijn.

Gespannen situatie

De situatie rond de twee Korea’s is de laatste tijd gespannen. Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten veroordeelden de Noord-Koreaanse rakettest eerder deze week. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken sprak van “een onacceptabele bedreiging voor het Japanse volk”. Een dag later vuurden de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten ook raketten af. Eén daarvan crashte, maar veroorzaakte geen slachtoffers.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen die een kernkop kunnen dragen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...