Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Wankelende energieleveranciers kunnen voortaan aankloppen bij overheid voor staatswaarborg

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).Beeld BELGA

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft woensdag op een elektronische ministerraad groen licht gekregen voor een noodmaatregel die nieuwe faillissementen op de Belgische energiemarkt moet vermijden. Door de energiecrisis zitten een aantal energie­leveranciers en -handelaars met financieringsproblemen voor komende winter. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

Als banken hen geen nieuwe leningen meer willen toekennen, zullen ze bij de federale overheid kunnen aankloppen voor een staatswaarborg, vernam De Tijd. Die overheidsgarantie moet hen toelaten toch voldoende bank­financiering te vinden om de moeilijke winter te overbruggen.

Formeel heeft nog geen enkele leverancier garanties gevraagd, maar vanuit de sector kwamen onlangs signalen van spelers die het moeilijk hebben om leningen af te sluiten. Met de torenhoge energieprijzen zijn de bedragen die ze moeten voorfinancieren geëxplodeerd, waardoor ook hun nood aan werkkapitaal en cash is verveelvoudigd. Daarbovenop zien leveranciers de wanbetalingen en afbetalingsplannen bij hun klanten toenemen en moeten ze een groot deel van de energiefacturen voorschieten voor de overheid, zoals nettarieven, btw en een stuk van het sociaal tarief, geld dat ze soms pas maanden later kunnen recupereren.

Ook winstgevende bedrijven kunnen zo in de problemen komen als ze bij banken onvoldoende kredieten krijgen om hun aankopen voor komende winter af te dekken.

De waarborgregeling moet voldoende zekerheid opleveren zodat banken toch de nodige kredietlijnen toestaan. Leveranciers en tussenpartijen, zoals elektriciteits- en gashandelaren, kunnen voor 70 procent van het te lenen bedrag een staatsgarantie krijgen. Het risico voor de bank blijft zo beperkt tot 30 procent.