Meer dan de helft van cafés en restaurants vrezen jaar af te sluiten met verlies als er geen steun komt

 ©  Jan Van der Perre

Energieslurpende koelkasten en gasfornuizen hangen als een strop rond de horeca. Meer dan de helft vreest dat ze het jaar afsluiten met verlies, blijkt uit onderzoek van Horeca Vlaanderen bij haar leden.

Jan Claeys

De horeca voelt de crisis langs de voor- en de achterdeur het café binnen sluipen. De energiefactuur schiet omhoog en jaagt de kosten de hoogte in. En de klant wordt voorzichtiger en geeft minder geld uit,. Of blijft thuis in het slechtste geval. En dan zijn er nog de prijzen van voedsel en drank die al een tijd aan het stijgen zijn.

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen deed een rondvraag bij de leden waaruit blijkt dat 57 procent van de Vlaamse horecazaken denkt 2022 met verlies af te sluiten, tenminste: als er geen extra steun komt. Horeca Vlaanderen pleit daarom voor een rist maatregelen, bijvoorbeeld een btw-verlaging naar 6 procent tot eind dit jaar. “Die extra bescherming is écht nodig voor het donker wordt”, zegt CEO Matthias De Caluwé. “Want we hebben code rood bereikt.”

LEES OOK. “23 jaar keihard gewerkt, maar nu heb ik niets meer”: Benny (61) sluit “met pijn in het hart” zijn bekende taverne

BTW verlagen

De BTW aanpassen zal niet alles oplossen, maar daardoor zullen veel zaken wel naar adem kunnen happen. “Door de btw te verlagen, heeft de cafébaas bijvoorbeeld op elke consumptie meteen 15 procent meer marge. Die hogere marge kan dan dienen om de energiefactuur te betalen.” De federatie wil ook dat Ecocheques door de medewerkers kunnen worden gebruikt om energie te betalen. Ook een fiscale aftrekbaarheid aan 100 procent van catering en receptiekosten staat op het verlanglijstje. “Bedrijven gaan op de rem staan en denken eraan feesten te annuleren of uitstellen. Op die manier zullen ze de feesten en recepties wel nog georganiseerd worden. Heel belangrijk voor de catering-sector die nu pas opnieuw helemaal aan het heropleven is na corona.”

LEES OOK. Tijdelijke werkloosheid komt er opnieuw aan: hoe zit dat precies? Kan je nog bijverdienen? En hoelang kan het duren?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen