Na heisa over glazen boxen: proces over terreuraanslagen in Brussel en Zaventem kan op 14 november van start gaan

 ©  BELGA

Het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem kan van start gaan op 14 november. Dat heeft de FOD Justitie donderdag bevestigd. Oorspronkelijk was de start van het proces gepland voor 10 oktober, maar die moest worden uitgesteld door de heisa over de glazen boxen waarin de verdachten tijdens het proces zouden moeten plaatsnemen.

jvh

De voorzitter van het hof van assisen besliste in september dat de glazen boxen in het Justitia-gebouw in Haren moesten worden ontmanteld, onder meer omdat de advocaten door die afgesloten boxen niet comfortabel zouden kunnen overleggen met hun cliënten.

De speciaal gebouwde boxen – die alles samen zo’n 250.000 euro kostten – worden momenteel afgebroken. “Dankzij intensieve samenwerking wordt de beklaagdenbox snel aangepast”, aldus de FOD. Ze zullen worden omgebouwd tot één grote, gezamenlijke box, zoals ook op het proces over de aanslagen in Parijs werd gebruikt. “Zo wordt het uitstel beperkt tot drie weken.” In de herfstvakantie waren de zittingen sowieso geschorst.

Het megaproces over de aanslagen had op 10 oktober in het Justitia-gebouw in Haren van start moeten gaan, met de samenstelling van de jury. Voor de beschuldigden waren in de assisenzaal negen individuele glazen boxen gebouwd, maar op de preliminaire zitting van 12 september had de verdediging opgeworpen dat die box de rechten van verdediging schond. In een arrest van 16 september had het assisenhof de verdediging gelijk gegeven, en bevolen dat de box afgebroken moest worden en vervangen door één grote box waarin plaats was voor alle beschuldigden. Het hof gaf als voorbeeld de beschuldigdenbox die gebruikt was op het Franse assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Op 22 september liet de FOD Justitie weten dat die nieuwe box niet klaar kon zijn tegen 10 oktober, de datum waarop de jury samengesteld moest worden. Donderdag kwam het nieuws dat de box wel klaar zou zijn op 14 november, maar het is nog niet duidelijk of het proces ook op die datum zal hervatten.

“Dit is slechts een logistieke mogelijkheid en nog niet de officiële datum”, zegt Anne Leclercq, persmagistrate bij het Brusselse hof van beroep. “Er moet nu een nieuwe kalender opgemaakt worden en de dagvaardingen voor de kandidaat-juryleden moeten verstuurd worden. Dat neemt allemaal een zekere tijd in beslag. Het hof wil dit zo goed mogelijk doen zonder procedurefouten te begaan.”

Pas over enkele dagen zou het hof van beroep meer duidelijkheid kunnen scheppen.

Slachtoffervereniging Life4Brussels, die optreedt voor een grote groep slachtoffers, laat weten dat haar leden opgelucht reageren op de aankondiging van de nieuwe datum, maar wijst ook op de psychologische gevolgen die het uitstel heeft veroorzaakt. Een aantal slachtoffers fronst ook de wenkbrauwen bij de manier waarop de FOD Justitie heeft gecommuniceerd over de nieuwe datum. Zo wordt de vraag gesteld of Justitie de nieuwe datum niet per brief kon melden aan de slachtoffers, in plaats van via Twitter.

Het proces zou op 14 november met de samenstelling van de jury van start moeten gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen