Vlaams minister-president Jan Jambon onder vuur voor uitspraken over te snel rijden: “Hij spuwt in het gezicht van iedereen die iemand verloor in het verkeer”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ligt onder vuur voor de uitspraak dat hij zijn chauffeur “heel af en toe” vraagt om te snel te rijden. Groen en PVDA willen dat Jambon verantwoording komt afleggen in het parlement, en ook de Stichting Verkeerskunde betreurt de uitspraak van de minister-president.

jvh
Bron: BELGA, Radio 1

In de Vier-talkshow ‘De Tafel van Vier’ moest Jambon woensdag toegeven dat hij zijn chauffeur “heel zelden” vraagt om te snel te rijden. “Maar af en toe moet je gewoon zeggen: ‘We nemen het risico’”, zei Jambon. Indien daar dan een boete van komt, betaalt Jambon die naar eigen zeggen zelf.

LEES OOK. Jan Jambon geeft toe dat hij zijn chauffeur “heel zelden” te snel laat rijden: “Af en toe moet je gewoon zeggen: we nemen het risico”

Vlaams Parlementslid Stijn Bex (Groen) reageert scherp op die uitspraken. “Het aantal verkeersslachtoffers daalt maar niet. Overdreven snelheid is doodsoorzaak nummer één in het verkeer. En onze minister-president verklaart doodleuk dat hij zijn hand er niet voor omdraait om de snelheidsregels aan zijn laars te lappen. Hij spuwt hiermee in het gezicht van iedereen die iemand verloor in het verkeer”, klinkt het.

Bex herinnert eraan dat Jambon in 2016 al eens werd geflitst aan 150 km/u. “Niet alleen leert de minister blijkbaar niet uit zijn fouten, het lijkt hem totaal koud te laten dat zijn risicovol rijgedrag anderen in gevaar kan brengen. Dit is onaanvaardbaar.” Bex wil de minister-president dan ook aan de tand voelen in het Vlaams Parlement. “Wij willen dat hij ons én alle Vlamingen garandeert dat hij zijn gedrag zal aanpassen, de verkeersregels zal volgen zoals iedereen en dat dit niet meer gebeurt.” Ook PVDA is van plan om Jambon te interpelleren, heeft fractieleider Jos D’haese aangekondigd.

Ook mobiliteitsspecialist Joris Vandenbroucke van Vooruit laakt de uitspraken van Jambon. “Hoe onverantwoordelijk kan je zijn, eigenlijk?” Hij heeft het over een “slag in het gezicht van de familie en vrienden van de jaarlijks ruim 500 doden en 40.000 gewonden in ons moordend verkeer. Shame on you, Jan Jambon”, luidt het op Twitter.

Ook ministers niet opgezet met uitspraak

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is niet opgezet met de “zeer ongelukkige” uitspraken van Jambon. “De snelheidslimiet is de veiligheidslimiet”, zegt ze. “Sensibilisering is en blijft noodzakelijk, want snelheid is en blijft een killer in het verkeer. We roepen dan ook iedereen op zich aan de snelheidslimieten te houden. Want de snelheidslimiet is de veiligheidslimiet, en veiligheid gaat boven alles”, zegt ze.

Ben Weyts, de partijgenoot van Jambon die in een vorig leven als minister van Mobiliteit zwaar inzette op de daling van het aantal verkeersslachtoffers, gaf eerder al aan dat het een “al te eerlijke uitspraak” was.

Stichting Verkeerskunde

Ook de Stichting Verkeerskunde, die uitgerekend woensdag een campagne lanceerde om snelrijders te sensibiliseren, noemt het “een beetje een spijtige uitspraak”. “Te snel rijden is nooit goed”, aldus woordvoerder Werner De Dobbeleer. “Je brengt anderen in gevaar. Die snelheidslimieten zijn er niet voor niets. Bovendien win je door te snel te rijden amper tijd.”

De Dobbeleer geeft toe dat de uitspraak van Jambon natuurlijk erg herkenbaar zijn, “maar net daar proberen we tegen in te gaan met de campagne. Het vergoelijken van te snel rijden is de omslag die we moeten maken”, besluit hij. Dat hij die uitspraak uitgerekend deed op de dag van de lancering van een nieuwe campagne “ondergraaft een beetje het draagvlak voor de campagne”, klinkt het ook.

Kabinet: “Minister-president praat te snel rijden niet goed”

Jambon laat via zijn kabinet weten dat hij te snel rijden niet wil goedpraten. “Verkeersveiligheid primeert voor hem altijd, ook als hij dringend naar een afspraak moet”, klinkt het in een reactie op de kritiek. “De minister-president heeft wel eerlijk geantwoord op de vraag of hij al eens gevraagd heeft aan zijn chauffeur om wat haast te maken. Dat gebeurt zelden, maar je kan niet zeggen dat dat nog nooit gebeurd is. En dan heb je het risico dat je net dat ietsje te snel rijdt en een boete oploopt. Maar dat is iets helemaal anders dan vragen om doelbewust overtredingen te doen. Dat kan onder geen beding”, klinkt het. Het kabinet wil vermijden dat de woorden van Jambon “een duiding krijgen die hij niet bedoeld heeft”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen