Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Treurnis bij Flames: geen WK in 2023 na nederlaag in Portugal

Amber Tysiak verlaat het veld na een rode kaart, gisteravond in Vizela.Beeld Photo News

De Belgische voetbalvrouwen mogen niet naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland van volgend jaar. Ze verloren in de eerste ronde van de play-offs met 2-1 van Portugal.

Beide landen wilden vooral niet verliezen en kozen dus niet resoluut voor de aanval. Portugal kwam net voor het halfuur op voorsprong via Diana Silva, die een voorzet kon binnenwerken na matig verdedigen van de Red Flames. Het team van Ives Serneels rechtte de rug. Op strafschop, na een handsbal, trapte Tessa Wullaert de 1-1 binnen, meteen ook de ruststand.

Ook na de pauze hielden beide teams elkaar in de tang. Wullaert leek de Flames een kleine twintig minuten voor tijd op voorsprong te trappen, maar het doelpunt werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Vijf minuten voor tijd haalde de ingevallen Amber Tysiak haar opponent neer: geen strafschop voor Portugal, wel de rode kaart voor Tysiak. Costa trapte de daaropvolgende vrije trap op de lat. Daar bleef het niet bij, uit de volgende corner scoorde Pinto dan toch de 2-1. De Flames konden niet meer reageren.

Lange weg

Bij winst zouden de Flames op 11 oktober thuis IJsland treffen, maar daar staken de talentvolle Portugezen dus een stokje voor. De drie winnaars van de tweede ronde in de play-offs worden vervolgens gerangschikt volgens hun resultaten in de groepsfase en de play-offs. De eerste twee landen versieren een ticket voor het WK van volgende jaar in Australië en Nieuw-Zeeland (20 juli tot 20 augustus). Het nummer drie moet nog een intercontinentaal play-offtoernooi afwerken.

De Belgische vrouwen namen nog nooit deel aan een wereldkampioenschap. Ze kwamen wel al twee keer in actie op een EK, in 2017 in Nederland en afgelopen zomer in Engeland.