Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Biden verleent gratie aan duizenden Amerikanen die veroordeeld zijn voor cannabisgebruik

Amerikaans president Joe Biden.Beeld AFP

De Amerikaanse president Joe Biden zal de straf kwijtschelden van iedereen die op federaal niveau is veroordeeld voor het bezit van kleine hoeveelheden cannabis. Dat heeft hij donderdag meegedeeld. Hij roept de gouverneurs van zijn land op om hetzelfde te doen.

Joe Biden gaat gratie verlenen aan iedereen die op federaal niveau veroordeeld is voor het bezit van cannabis.

“Er zijn duizenden mensen die als gevolg daarvan werk, huisvesting of onderwijsmogelijkheden kunnen worden ontzegd”, aldus de president in een verklaring. “Mijn daad zal de nevengevolgen van deze veroordelingen helpen verlichten.”

Het kwijtschelden van de straf geldt volgens de instanties voor zo’n 6.500 mensen die veroordeeld zijn tussen 1992 en 2021, en enkele duizenden Amerikanen die veroordeeld zijn voor bezit in de hoofdstad Washington D.C.

Twitter bericht wordt geladen...

Met deze gratieverlening lost Biden één van zijn campagnebeloftes van 2020 in. Hij roept de vijftig gouverneurs van de verschillende staten op om dezelfde beslissing te nemen.

Ook vraagt Biden aan het ministerie van Volksgezondheid om te herzien hoe cannabis volgens de federale wetgeving wordt ingedeeld. Nu is cannabis opgenomen in de lijst van gevaarlijkste stoffen, waaronder heroïne en LSD. “Het staat zelfs gevaarlijker geclassificeerd dan fentanyl en methamfetamine, de drugs die onze overdosis-epidemie veroorzaakten.”