“Gratis Tomorrowland-tickets voor raadsleden is politieke bedieningscultuur”

Op de provincieraad wordt vandaag beslist of ID&T, de organisator van Tomorrowland, nog zeker tot 2033 elk jaar een dubbele editie van het dancefestival mag organiseren. Die beslissing stuit op verzet van de oppositie. Groen wil dat de overeenkomst wordt heronderhandeld.

JoRo

De Antwerpse provincieraad keurt vandaag normaal gezien de gebruikersovereenkomst goed die mogelijk maakt dat ID&T tot 2033 in de Schorre in Boom jaarlijks een dubbele editie van Tomorrowland mag organiseren. In de vorige overeenkomst mocht de organisator enkel om de vijf jaar een dubbel weekend van het dancefestival houden.

In de overeenkomst die vandaag in gesloten zitting besproken wordt, is ook een jaarlijkse gebruikersvergoeding van 630.000 euro vastgelegd die ID&T moet betalen aan het provinciaal recreatiedomein De Schorre voor de huur en het gebruik van terreinen en installaties. Dat komt bovenop de 8,5 miljoen euro die ID&T moet investeren in infrastructuur op de Schorre, tussen nu en 2033.

“Politieke bedieningscultuur”

De partij Groen heeft ernstige bezwaren bij het akkoord en wil pas dat het punt ter stemming komt wanneer het is heronderhandeld. De oppositiepartij vindt de termijn tot 2033 veel te lang. “17 jaar lang Tomorrowland zonder debat. In de nieuwe gebruikersovereenkomst krijgt Tomorrowland voor 17 jaar lang groen licht om het festival op het provinciaal domein De Schorre te organiseren”, zegt provincieraadslid Karin Van Hoffelen. “Een festival met zo’n impact, verdient regelmatig een grondige evaluatie. Het provinciaal bestuur moet op z’n minst elke legislatuur de vrijheid krijgen om haar beleid rond haar provinciale domeinen te herzien. Dit jaar nog werd er stevig gesnoeid in de eventkalender van de Schorre omdat de druk op het terrein te hoog werd. Een evaluatie en mogelijkse herziening van dit beleid moet op z’n minst volgende legislatuur kunnen maar de provincie legt haarzelf voor de komende 3 legislaturen al stevige handboeien op.”

Groen heeft er tevens een probleem mee dat alle 72 provincieraadsleden en de zes gedeputeerden elk twee gratis dagtickets krijgen. “We hebben er op zich geen probleem mee dat de leden van de provincieraad het event kunnen bezoeken, maar dit neigt naar politieke bedieningscultuur en vriendjespolitiek”, klinkt het.

Eerder liet PVDA al ongenoegen blijken over het uitdelen van tickets aan raadsleden. “Gratis tickets voor politici die beslissingen moeten nemen over overeenkomsten met de festivalorganisatoren zijn onethisch”, zei raadslid Kris Merckx. De partij dient zelf twee amendementen in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER