Direct naar artikelinhoud
Defensie

Belgisch leger: 50 extremisten in eigen rangen

De militaire inlichtingendienst ADIV volgt een vijftigtal soldaten met extremistische sympathieën. Dat bevestigt Defensie. Zolang de militairen geen strafbare daden plegen, blijven ze in dienst.

Salafisten, neonazi's of leden van beruchte motorbendes maken deel uit van het Belgisch leger. Van welke groeperingen zij lid zijn, wil Defensie niet kwijt. Wel is duidelijk dat vier van hen aangesloten zijn bij de Belgische afdeling van Soldiers of Odin, een Scandinavische burgerwachtvereniging die sinds begin dit jaar ook hier opereert.

Voor het Belgisch leger zijn die 'vijftig probleemgevallen' op zijn minst vervelend. Temeer omdat het gaat om personen die een militaire opleiding krijgen en op de werkvloer toegang hebben tot wapens en oorlogstuig. Toch kan de legerleiding hen niet zomaar de deur wijzen.

Strengere procedure

"Het staat mensen vrij zich te verenigen", zegt Laurence Mortier, woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Dat garandeert de grondwet. Zolang iemand geen daden pleegt die niet verenigbaar zijn met het militaire ambt, kan hij of zij in dienst blijven. Maar het wordt wel opgevolgd."

'Het staat mensen vrij zich te verenigen. Maar dat wordt wel opgevolgd'
Laurence Mortier, woordvoerster minister van Defensie

Vandeputs voorganger Pieter De Crem (CD&V) maakte zich altijd sterk dat extremisten uit het leger geweerd zouden worden. Al was dat in de praktijk onmogelijk, omdat de juridische grond hiervoor ontbrak. Zolang het gaat om groeperingen of organisaties die niet bij wet verboden zijn, mogen militairen er deel van uitmaken.

Om hun aantal zo veel mogelijk te beperken, werd enkele jaren geleden wel een strengere selectieprocedure ingevoerd. Wie precies in aanmerking komt om ons land te dienen, kan Defensie wel degelijk zelf bepalen. Maar eenmaal in dienst zit er voor de militaire inlichtingendienst niet veel meer op dan de soldaten regelmatig te screenen.

Blijkt iemand lid te zijn van een bedenkelijke organisatie, dan wordt die door de ADIV gevolgd en daarop aangesproken. De vier leden van Soldiers of Odin zijn door hun overste op het matje geroepen. Een van hen zou inmiddels uit de groepering zijn gestapt.

Dat extremisme binnen het leger niet onschuldig is, bleek al in 2006. Toen kwam aan het licht dat enkele militairen die lid waren van de extreemrechtse groep BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) een aanslag planden en daarbij de legerdomeinen als oefenterrein hadden gebruikt. Bij huiszoekingen in legerkazernes werd toen een indrukwekkend wapenarsenaal aangetroffen. Ook van moslimextremisme is Defensie niet vrij. Lotfi Aoumeur, een jihadist uit Verviers, kreeg een opleiding in het Belgisch leger. Vorig jaar dreigde hij als IS-strijder met aanslagen in België.

Tegen asielzoekers

Ook Soldiers of Odin is allerminst onschuldig. Dat maakten Knack en Het Belang van Limburg bekend en wordt aan deze krant bevestigd. De groepering werd opgericht door de Finse neonazi Mika Ranta en verzet zich tegen de toestroom van asielzoekers. Extreemrechts willen ze zichzelf niet noemen, al zitten er voor ons land volgens een inlichtingenbron een aantal individuen in die op dat vlak niet de beste reputatie hebben. In Nederland ontstond ophef nadat de groepering "criminele asielzoekers onder handen had genomen".

Defensie laat weten dat ze de problematiek ernstig neemt, maar benadrukt dat het om een klein aantal mensen gaat. Bij het leger werken op dit moment zowat 32.000 mensen, van wie 30.000 militairen.

Lees ook:

Wie zijn de Soldiers of Odin, de 'risicobeweging' die onze Staatsveiligheid zorgen baart?