© rr

Binnenkort dan toch op de Vlaamse wegen: mobiele trajectcontrole

Er komt wel degelijk een systeem van mobiele trajectcontrole in Vlaanderen. Zeg maar een verplaatsbaar camerasysteem dat bijvoorbeeld tijdelijk bij wegenwerken opduikt, om de lagere maximumsnelheid te controleren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een bestelling van zo’n 350.000 euro plaatsen.

Werner Rommens

‘Vaste’ trajectcontrole heb je vandaag bijvoorbeeld al op de E17 in Gentbrugge. Of op de E40 in Wetteren. Maar straks komen er ook mobiele installaties – verplaatsbaar, dus – die de snelheid van automobilisten over een bepaald traject zullen controleren. Wie dat traject sneller aflegt dan toegelaten, krijgt onherroepelijk een boete in de bus.

“Er hebben zich nu zeven fabrikanten gemeld die dat mobiele systeem – dat nog nergens anders bestaat – effectief kunnen aanleveren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Hij gaat nu voor een bedrag van 350.000 euro bestellen. Hoeveel mobiele trajectcontroles je daarvoor hebt, moet nog blijken uit de exacte offertes die de betrokken bedrijven insturen. Ter vergelijking: een ‘vaste’ trajectcontrole – zoals op de E40 in Wetteren – kost zo’n 80.000 euro.

Locaties nog niet bekend

Waar die mobiele trajectcontroles straks opduiken, wordt later bekeken. Dat kan bijvoorbeeld aan wegenwerken, waar tijdelijk trager moet worden gereden. Die snelheidsverlaging afdwingen gebeurt vandaag nog met klassieke flitspalen. Met als effect dat mensen alleen afremmen aan de flitscamera, en daarna weer plankgas geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER