Fiscale regeling voor investeerders van failliete Corsan

Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een regeling uitgewerkt om het leed van de investeerders, die miljoenen gaven aan het failliete Antwerpse filmbedrijf, te verzachten. Maar die regeling is niet nuttig voor iedereen, schrijft De Standaard.

Dries De Smet

300 dokters, notarissen, advocatenkantoren, bakkers en andere bedrijven investeerden de afgelopen jaren meer dan 200 miljoen euro in de films van het ondertussen failliete Antwerpse filmbedrijf Corsan. Dat beloofde hen een rendement van minstens 16 procent en de investeerders konden genieten van het fiscaal gunstige taxsheltersysteem.

Rendement nooit gekregen

Maar de meeste investeerders kregen dat rendement nooit, en nu eist de fiscus ook nog het verkregen voordeel terug. Corsan maakte zijn films immers niet af of voldeed niet aan de taxsheltervoorwaarden. Daardoor krijgen de investeerders geen eindattest en moeten ze het fiscaal voordeel terugbetalen. Bovendien eist de fiscus ook nalatigheidsinteresten en een boete.

Regeling

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft nu een regeling uitgewerkt om het leed van de investeerders te verzachten. ‘De administratie zal de nodige flexibiliteit aan de dag leggen voor investeerders en kmo’s die te goeder trouw hebben gehandeld’, zegt minister Van Overtveldt in een reactie.

Diegenen die de belastingvrijstelling onder het taxshelterregime als voorlopig hadden ingeboekt – in afwachting van een attest – moeten afstand doen van de verkregen vrijstelling en dat bedrag opnieuw opnemen als belastbare winst. Maar ze zullen geen nalatigheidsinteresten of belastingverhogingen moeten ophoesten. Ook diegenen die hun boekhouding al rechtgetrokken hebben, en dus afstand deden van het taxsheltervoordeel, worden door de fiscus met rust gelaten.

Geen soelaas

Maar de meeste investeerders hebben de vrijstelling van hun winst wél als definitief ingeboekt. Voor hen biedt de regeling geen soelaas, want zij zullen wel nalatigheidsinteresten en een boete moeten betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER