© BELGA

Geen dag in België gewerkt, toch invaliditeitsuitkering: zo werkt het

Een grootschalige fraude met uitkeringen voor langdurig zieken heeft de Belgische schatkist minimaal 2,8 miljoen euro of misschien zelfs 18 miljoen euro in een jaar gekost. Een Limburgse neurochirurg, die woensdag voor de fraude in de gevangenis belandde, is intussen vrijgelaten. Maar twee Turkse spilfiguren blijven in de cel.

gdc, LC, NV

Hoofdverdachte Bayram B. (43) richtte zich vooral tot geïnteresseerden van Turkse origine, zowel in België als in Turkije.

Zij betaalden hem tot 10.000 euro. In ruil zorgde hij ervoor dat zijn klanten, als ze in Turkije woonden, fictief in ons land werden ingeschreven.

Dienstencheques

Hij zocht ook huiseigenaars die dienstencheques wilden bestellen en aftekenen zonder tegenprestatie. Het fiscale voordeel mochten ze houden, de RSZ werd betaald door het interimkantoor.

Intussen leek het alsof zijn klanten met de dienstencheques aan het werk waren, vijfenhalve maand lang. Daarna bezorgde hij de klant nog twee weken een fictieve, goedbetaalde job. Na die zes maanden hadden ze immers recht op een invaliditeitsuitkering die berekend werd op het laatste, hogere loon.

Studiebeurs en kindergeld

“We zijn twee jaar bezig met deze zaak en we hebben in die periode 350 dossiers onderzocht”, zegt Kris Vandepaer, directeur van de federale gerechtelijke politie Limburg. “Het echte aantal dossiers zal dus wellicht boven de duizend liggen, misschien zelfs boven de tweeduizend. Er zijn mensen in Turkije die nooit een dag in België gewerkt hebben, maar toch maandelijks een uitkering kregen. Een uitkering bedraagt 800 tot 2.000 euro, dus spreek je over minstens een miljoen euro verlies per maand. En dat is nog een onderschatting, want deze mensen konden ook genieten van allerhande fiscale voordelen, verhoogd kindergeld, verlaagde elektriciteitstarieven...”

Om een invaliditeitsuitkering te krijgen, moesten de klanten wel via een arts passeren. Dat lukte blijkbaar vlot. “Het ging meestal over vage, moeilijk controleerbare klachten als burn-out of rugpijn. Men richtte zich altijd tot dezelfde dokter en de hoofdverdachte ging ook altijd mee naar de arts.”

Aanvulling 22 december 2023: de neurochirurg werd vrijgesproken van de fraude waarvoor hij werd vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER