Francken: “Denk niet dat Erdogan antiterrorismewetgeving wil laten aanpassen”

President Erdogan van Turkije zal niet toegeven aan de Europese druk op Turkije om zijn antiterrorismewetgeving aan te passen. Dat denkt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). En “als de situatie blijft verslechteren, steun ik Duitsland en Oostenrijk, om te zeggen dat de toetredingsgesprekken met Turkije beter kunnen worden stopgezet. Dit Turkije komt niet in de Europese Unie en de visumvrijstelling kunnen we beter ook in de kast stoppen.” Dat zei Francken in “De ochtend” op Radio 1.

De onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie staan op steeds lossere schroeven. Al jaren wordt er onderhandeld over een eventuele toetreding van Turkije tot de Unie. Zo zijn er afspraken gemaakt om de visumplicht af te schaffen, zodat Turken visum naar Europese zouden kunnen reizen. Maar aan die deal heeft Europa 72 criteria gesteld, waaraan Turkije moet voldoen.

Turkije voldoet al aan 67 van die criteria, maar één van de criteria waaraan Turkije nog moet voldoen is de aanpassing van zijn terrorismewetgeving. Maar zeker sinds de mislukte couppleging is president Erdogan nog minder happig geworden om die wetgeving aan te passen. Dat vermoed staatssecretaris Francken. “ Ik denk, gelet op het klimaat in Turkije, dat Erdogan de aanpassing van de antiterrorismewetgeving de komende maanden niet zal voorstellen aan het parlement, want hij heeft die wetgeving net nodig om zo drastisch te werk te gaan tegen zijn tegenstanders, spijtig genoeg.”

Francken houdt vol dat de voorwaarde vervuld moet worden. “De afgelopen weken is nog maar eens gebleken dat die echt moet aangepast moet worden. Hun huidige wetgeving geeft zodanig veel macht aan de Turkse regering om mensen gewoon op te sluiten, te slaan en te folteren. Dat is helemaal in strijd met de mensenrechten in Europa en de mensenrechtenconventie.”

Druk

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft op zijn beurt de druk op Europa verhoogd door te zeggen dat Turkije het akkoord om asielzoekers op te vangen zal opblazen als de visum-deal niet rond raakt.

Francken liet vanochtend weten dat hij sowieso een koude minnaar was van die deal. “De deal is aan de ultieme stretch van mijn politiek overtuiging. Ik heb altijd een hart gehad voor de Koerdische zaak, en wat de Turken tegen hen aan het doen zijn, is problematisch. Maar goed, het was nodig, er was geen alternatief en ik heb nog altijd geen alternatief gehoord.”

Deadline

Maar wat als Turkije in oktober, want dan heeft het land een deadline gesteld, de poort weer openzet en vluchtelingen weer laat doorstromen naar Griekenland? Dan ziet Francken niet meteen een groot probleem omdat er geen andere Schengenland aan Griekenland grenzen en vluchtelingen niet direct naar Noord-Europa kunnen doorreizen.

Bovendien zou het spreidingsplan voor vluchtelingen asielzoekers ook afschrikken, meent Francken, want daardoor “is de kans even groot dat men in Roemenië terechtkomt als in België, terwijl men natuurlijk naar België wil.”

“Heel veel asielzoekers willen vrij doorreizen naar het land van keuze. Dat moeten we tegengaan, want dat is helemaal in strijd met de Dublinreglementering en de Conventie van Genève. Als we ons daaraan houden, denk ik niet dat er een nieuwe asielcrisis zal komen met de ampleur van vorig jaar. Je moet natuurlijk altijd met twee woorden spreken", houdt Francken een slag om de arm.

Meest gelezen