Bank of England verlaagt rente naar laagste niveau sinds 1694 door brexit

De Bank of England verlaagt zoals verwacht haar belangrijkste rentetarief van 0,5 procent naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. De Britse centrale bank neemt ook bijkomende stimulusmaatregelen: de geldkraan wordt met 60 miljard pond extra opengedraaid. Het gaat om de eerste renteverlaging sinds 2009, nadat het Britse referendum over een brexit tot risico's heeft geleid voor de financiële stabiliteit van het land.

De meeste analisten gingen ervan uit dat de Bank of England de basisrente zou verlagen van 0,5 procent naar 0,25 procent en gaven aan ook verdere verlagingen voor mogelijk te houden.

Het was verwacht dat de rente midden juli al zou worden verlaagd, maar toen hield de Britse centrale bank de boot af, omdat de markten volgens haar "goed gefunctioneerd" hadden nadat in het referendum van 23 juni gekozen werd voor een uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het Britse pond maakte sindsdien evenwel een forse val ten opzichte van de dollar.

Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, ligt de Britse rente vandaag op het laagste niveau sinds 1694. "Tot de financiële crisis in 2009 daalde de rente nooit onder de 2 procent", aldus De Leus. Sommige economen zien de beleidsrente in de volgende maanden zelfs naar 0,1 procent zakken. Maar zo bont als de ECB of de Bank of Japan gaat de BoE het volgens de econoom waarschijnlijk niet maken: "Een negatieve rente ligt (nog) niet in het verschiet."

De Britten lijken volgens De Leus af te stevenen op een recessie, die "vermoedelijk van korte duur zal zijn". "Maar zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe handelsrelaties met de Europese Unie, zal de heropleving ook alles behalve explosief zijn."

BLOOMBERG FINANCE LP2013

1694, de geboorte van "the Old Lady"

De Bank of England is één van de oudste centrale banken ter wereld en werd op 27 juli 1694 opgericht in Londen door een charter van koning William en koningin Mary. Dat was het gevolg van een lening van 1,2 miljoen pond sterling aan de regering door William Patterson. In ruil werd Patterson gouverneur van de nieuwe "Company of the Bank of England", die de bank van de Engelse overheid werd. Pas later werden de taken van de bank uitgebreid van schuldbeheerder van de overheid tot "bankier der banken".

De bank ontstond in de periode na de "Glorious Revolution" van 1688 toen een einde werd gemaakt aan het koninklijk absolutisme, een periode van snelle politieke en economische hervormingen met een begin van parlementaire democratie (cijnskiesrecht) en de stichting van de Londense beurs in januari 1698.

Rentevoeten wijzigden in die periode nauwelijks. In de hele 18e eeuw werd die slechts twee keer aangepast tussen 4 en 5 procent. Pas na 1840 kwamen er regelmatige aanpassingen. Het hoogste peil werd in 1981 bereikt toen premier Margaret Thatcher de rente optrok tot 17% om de hoge inflatie te bezweren. Sinds 1997 beslist de Bank of England autonoom over de rentevoeten. (Bron: The Guardian).

Meest gelezen