Belgisch leger wil zich versterken met... minidrones

© Katrijn Van Giel

Het Belgisch leger wil graag voor eind volgend jaar beschikking hebben over minidrones, die de grondtroepen “ogen in de lucht” moeten geven. Dat werd vernomen uit militaire bron. Het leger wil voor het project samenwerken met Luxemburg.

De kleine drones moeten 10 tot 25 kilometer ver kunnen vliegen, met een autonomie van één tot drie uur, zegt een specialist bij Defensie. “Het is een belangrijk hulpmiddel dat onze gevechtseenheden momenteel ontberen. Het zou ook kunnen helpen bij de huidige opdrachten om de binnenlandse veiligheid te verzekeren.”

De aankoop zou een waarde van enkele miljoenen euro hebben en wordt mogelijk nog dit jaar afgesloten. Een eerste operationele inzet zou dan midden 2018 mogelijk zijn. België wil voor het project samenwerken met Luxemburg, dat al enkele microdrones van het type AirRobot 100 heeft, met een bereik van zowat 500 meter.

De Luchtcomponent van het leger beschikt sinds 2002 over drones van het type B-Hunter, die een honderdtal kilometer van het controlestation kunnen vliegen, gedurende een tiental uur op een hoogte van 2.300 meter. Die toestellen naderen momenteel het einde van hun levensduur. De Strategische Visie van het leger voorziet de aankoop van twee MALE-drones (Medium-Altitude Long-Endurance) voor een bedrag van 180 miljoen euro in de periode 2021-2025 en vier extra MALE-drones tussen 2029 en 2030.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen