Opgepakte relschoppers aan Turkse ambassade riskeren tot vier jaar cel

© put

De Brusselse politie verhoogt de waakzaamheid aan de Turkse ambassade waar het donderdag tot een gewelddadig treffen kwam tussen voor- en tegenstanders van het Erdogan-regime en het referendum dat meer macht moet geven aan de president. Er vielen zes gewonden, vijf mensen zijn opgepakt. Twee van hen werden in verdenking gesteld. Ze riskeren celstraffen tot vier jaar.

tg, mtm

Donderdagnamiddag zijn aan de Turkse ambassade in Brussel gevechten uitgebrokentussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. “Meerdere personen hebben elkaar geslagen en gestoken, onder andere ook met een mes en een ijzeren staaf. Er zijn vijf gewonden onder de vermoedelijke daders van de slagen en steken”, zegt het parket.

Een 69-jarige vrouw die een messteek kreeg in de hals was actief in de campagne van het nee-kamp. Ze wordt omschreven als een boegbeeld van de Koerden.

Twee van de vijf personen die opgepakt werden, zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid. De twee zijn wel vrijgelaten onder voorwaarden. Twee andere personen werden ook voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar niet in verdenking gesteld omdat er tegen hen geen aanwijzingen van schuld waren. De vijfde opgepakte persoon moest in het ziekenhuis blijven wegens zijn verwondingen en zal worden verhoord zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat.

Als ze schuldig worden bevonden en politieke motieven waren de oorzaak van hun handelen, riskeren ze extra zwaar te worden gestraft. “De maximumstraf kan dat vier jaar zijn”, zegt het parket.

De Brusselse lokale politie voorziet in de komende dagen in een verhoogde aanwezigheid in de omgeving van de Turkse ambassade.

Ook in het Antwerpse Berchem kunnen Turken nog tot 9 april hun stem uitbrengen. Het aantal agenten wordt daar voorlopig niet verhoogd. Er is wel gevraagd aan de agenten die daar sowieso al een oogje in het zeil houden, om extra waakzaam te zijn voor de rest van de stemperiode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen