Opgepast: Grenscontroles worden strenger

© BELGA

De grenspolitie zal iedereen die de Schengenzone verlaat of betreedt strenger controleren. Deze grenscontroles in luchthavens, zeehavens en treinstations kunnen voor langere wachttijden zorgen.

bapl

Tot voor kort kon u als reiziger vrij vlot langs de grenscontrole stappen. De politie controleerde vooral de geldigheid en echtheid van de identiteitsdocumenten en keek natuurlijk of de foto overeenstemt met de persoon die voor hen stond. Vanaf 7 april zal dit verstrengen.

De grenspolitie zal elke reiziger die de Schengenzone binnenkomt of buitengaat, in zijn databanken moeten checken. Als iemand gekend is of geseind staat, zal er een gepaste controle volgen. “De ervaring leert dat personen die geseind staan, juist voor hun vertrek tegen de lamp lopen”, stelt Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie. “We zijn er nu eenmaal toe verplicht om elk seining onder de loep te nemen en te behandelen.”

Tips

Wie dus een woonstverandering niet heeft gemeld of zijn rijverbod nog moet tekenen, kan dus best voor zijn reis nog langs het politiekantoor gaan. “Het lijkt ons ook nuttig om een attest van je bezoek aan de politie op zak te hebben”, raadt De Waele aan, “als je recent nog op het politiekantoor bent geweest ten gevolge van een seining.”

“Het gebeurde tot nu toe zelden dat iemand zijn vlucht mistte door zulke controles, maar het gebeurt. Bereid je dus hierop voor en kom op tijd, zodat je reis vlekkeloos kan starten”, sluit De Waele af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen