Aanwervingen vaste jobs VK kelderen na brexitreferendum

Uit een onderzoek van de Britse koepel van rekruteringsbedrijven blijkt dat de aanwervingen voor jobs van onbepaalde duur in het Verenigd Koninkrijk gedaald zijn tot het niveau van 2009, het jaar waarin de recessie het hardst toesloeg. "De arbeidsmarkt is sinds juli in vrije val", aldus Kevin Green, directeur van de federatie van rekruteringsprofessionals REC. Green wijst naar de economische onzekerheid als gevolg van de brexit als belangrijkste reden voor de trend.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het onderzoek door IHS Markit in opdracht van REC toont aan dat het aantal aanwervingen van onbepaalde duur voor de tweede maand op rij daalt. De daling is ook de scherpste sinds mei 2009 en is vooral merkbaar in Londen en in mindere mate in de Midlands, het zuiden van Engeland en Schotland. Wat de loonstijgingen voor contracten van onbepaalde duur betreft, is er enkel opnieuw een stijging te merken bij de starters. De loonstijgingen voor mensen die al een vast contract hadden behoren tot het laagste niveau van de voorbije drie jaar.

Het aantal uitzendcontracten daarentegen, neemt wel nog steeds toe, al is er ook daar enig teken van vermoeidheid met de kleinste stijging in tien maanden tijd. Volgens de onderzoekers is het niet ongewoon dat in onzekere economische tijden werkgevers liever op veilig spelen en de voorkeur geven aan kortetermijncontracten.

De Bank of England verlaagde gisteren haar belangrijkste rentevoet van 0,50 naar 0,25 procent, het laagste tarief sinds haar ontstaan in 1694. De bedoeling van de ingreep is om de Britse economie een extra impuls te geven. Ondanks de waarschuwing van de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, dat de Britse economie nog verder zou vertragen, vertoonden de aandelenmarkten vandaag een lichte stijging.

De heropleving is echter verre van nabij, de adjunct-gouverneur van de Bank of England waarschuwde vandaag dat een verdere rentedaling niet ondenkbaar is.

Nog meer onheilstijdingen

En er was nog meer slecht nieuws vandaag, aan de andere kant van het Kanaal. De Royal Bank of Scotland, kondigde namelijk een daling van zijn halfjaarlijkse cijfers bekend. Als gevolg daarvan daalden de aandelen al met 4,5 procent.

De Japanse autoproducent Nissan kondigde dan weer aan dat eventuele verdere investeringen in de Nissanfabriek in Sunderland, in het noorden van Engeland, zullen afhangen van de uitkomst van de Britse onderhandelingen met de EU. De fabriek is goed voor zowat een derde van de geproduceerde wagens in het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke werkgever in de door werkloosheid geteisterde regio. De meeste wagens die in Sunderland gemaakt worden zijn echter bestemd voor de export naar Europa.

De Bank of England waarschuwde eerder al voor een stijging van de werkloosheid tot 5,5 procent in 2018, in vergelijking met 4,9 procent eind mei. Volgens de Britse centrale bank zijn een kwart miljoen banen in gevaar in het Verenigd Koninkrijk.

Meest gelezen