© AFP

Openingsceremonie in mineur: Pelé en (allicht ook) Bolt geven forfait

Vannacht om 1 uur worden in het legendarische ­Maracana-voetbalstadion de Olympische Spelen 2016 geopend. Maar net zoals de Spelen zelf, begint die openingsceremonie toch een beetje in mineur. Het budget werd gehalveerd en tot overmaat van ramp zeiden voetballegende Pelé en allicht ook atletiek-ster Usain Bolt op het laatste nippertje af.

md, jpdv

Pelé zou vannacht de olympische vlam moeten aansteken, maar amper zes uur voor de start van de openingsceremonie liet de 75-jarige ex-wereldkampioen weten dat “zijn gezondheidstoestand het niet toelaat om aanwezig te zijn”. “Enkel God is belangrijker dan mijn gezondheid”, aldus de Braziliaanse voetbalgod. Pelé is op de sukkel met spierpijn en had eerder dit jaar nog een heupoperatie.

Een zoveelste domper voor de organisatoren van de openingsceremonie, die hun budget door de financiële problemen al gehalveerd zagen en het vanavond ook zonder Usain Bolt zullen moeten stellen. De Jamaicaanse sprintkoning wil geen risico’s nemen met zijn geteisterde gezondheid en stuurt vanavond zijn kat. Dat meldt de Franse sportkrant L’Equipe.

De economische depressie in Brazilië heeft ervoor gezorgd dat het budget voor de vier ceremonies (openings- en sluitingsceremonies voor Olympische en Paralympische Spelen) van 101,7 miljoen euro gedaald is naar 49,9 miljoen euro. Twaalf keer minder dan Londen. Bovendien starten de Spelen in een crisissfeer door de dopingperikelen rond Rusland. Enkele uren voor de start van de Spelen was er zo nog geen definitieve deelnemerslijst van de atleten.

Twee dagen geleden geraakten ook nog eens de sleutels van het Maracanastadion kwijt en moesten de veiligheidstroepen de toegangspoort openen met een tang.

In de traditionele Olympische Parade der Naties komt België straks als 21ste uit de coulissen. Griekenland komt als eerste, gastland Brazilië als 207ste en laatste. Omdat de volgorde verder alfabetisch is opgesteld – in de taal van het gastland – moeten de Verenigde ­Staten (Estados Unidos) al als 64ste aan de beurt, tegen de zin in van Amerikaanse tv-zender NBC. Zij vrezen dat de Amerikaanse kijker afhaakt voor het einde van de show. De muziek wordt heel breed en heel Braziliaans. Een beetje Werchter Classic ook met Caetano ­Veloso en Gilberto Gil, twee culturele iconen die eind jaren zestig omwille van sociaal-kritische teksten in ballingschap leefden in Londen. De Tomorrowland-dimensie moet komen van Karol Conka en MC Soffia, hiphopicoon van amper twaalf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer