© rr

Kapitein Winokio leert uw kroost jazz kennen

Kapitein Winokio pakt uit met Jazz voor Kinderen. De muzikale kindervriend verkent dus nieuwe horizonten, al spreekt hij dat tegen. “In onze voorstellingen en uitgaven hebben altijd al enkele jazzsongs gezeten.”

Tom Vets

Meestal brengt Kapitein Winokio een boek+cd op de markt, maar deze keer betreft het een heuse uitgave op vinyl. “Ik vond dergelijke uitgave perfect om dat jazzy sfeertje op te roepen”, vertelt Winok Seresia, de man achter Kapitein Winokio. “Bovendien kreeg ik in het verleden al vaker de vraag van ‘muzikofiele’ papa’s om een vinylplaat te maken. Bij dezen dus.”

Voor het kleine grut is Kapitein Winokio, die al jaren eigentijdse versies van traditionele kinderliedjes brengt, geen onbekende. “Als ik de cijfers van auteursrechtenorganisatie Sabam mag geloven, heb ik al meer dan vijfhonderd liedjes gecomponeerd en daar zaten altijd al jazznummers bij”, vertelt Winok. “Dit is dus geen vreemde carrièrewending. Ik heb als student nog aan de jazzstudio gezeten voor drums en piano. Die voorliefde voor jazzmuziek heb ik al jaren. Het plaatje klopt perfect.”

Voor de realisatie sloeg Kapitein Winokio de handen in elkaar met Lies Steppe.

Zeer toegankelijk

Alle nummers, bijna twintig in totaal, zijn op maat van kinderen gemaakt. “Het verschil in jazz voor kinderen en voor volwassenen is dat er meer gezongen zal worden op deze versies. Kinderen hebben een tekst, een verhaal nodig als houvast. Dat is ook zo in andere genres. Het zijn ook allemaal erg kindvriendelijke smooth jazznummers, geen complexe free jazz. De plaat is zeer toegankelijk.”

Op de release van het album is het nog even wachten tot eind volgende week. “Op zaterdag 22 april, Record Store Day. We geven twee promo-optredens, waarvan één bij the Vinyl Touch op de Haverwerf in Mechelen en eentje in de Piaszaal in de St-Laurensstraat in Brussel.”

Wie een optreden wil bijwonen, zal even geduld moeten hebben. De komende anderhalve maand zijn er voorstellingen gepland in Bonheiden, Lint, Asse, Wilrijk en Scherpenheuvel, maar een blik op de website leert dat alle voorstellingen al zijn uitverkocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER