Voetgangers zijn geteld: centrum Gent niet minder druk sinds circulatieplan

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwe voetgangerstellingen tonen aan dat er na de start van het circulatieplan op 3 april een dipje was in de drukte in de binnenstad van Gent, maar dat die zich snel herstelde. Toch voelden veel bewoners en handelaars vorige week als een kalme week aan. Filip Watteeuw wijst naar het “druktegevoel”. “Een straat zonder auto’s ziet er minder druk uit.”

Bert Staes

Is het te vroeg? Is het nog niet te vroeg? Wanneer is het dan niet meer te vroeg? Het circulatieplan is al tien dagen gespreksonderwerp nummer één in Gent. Maar wanneer mogen de Gentenaars besluiten of het plan werkt of niet? “In juni”, zegt Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit. “We mogen nu nog geen conclusies trekken. Niet op 3 april, en ook straks niet, op 18 april.”

Bij de eerste politieke bespreking donderdagavond in de commissie Mobiliteit in het stadhuis gaf Watteeuw wel “enkele eerste bevindingen”.

Het opvallendste zijn nieuwe voetgangerstellingen. Handelaars klaagden vorige week over een lagere omzet. Maar tellingen die de dienst Economie liet doen spreken tegen dat de binnenstad minder druk is sinds 3 april. De tellingen worden uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf CityTraffic, een firma die ook samenwerkt met onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Bluetooth

In negen Gentse winkelstraten in de binnenstad (Kortedagsteeg, Mageleinstraat, Vlaanderenstraat, Langemunt, Veldstraat, Brabantdam, Zonnestraat, Onderbergen en Hoogpoort) wordt via bluetooth of wifi-signalen het MAC-adres van smartphones opgevangen. Dat is een uniek adres dat elke smartphone heeft. Dat wordt via een model doorgerekend tot een schatting van het aantal passanten.

De tellingen geven aan dat er in de week na 3 april, de start van het circulatieplan, ongeveer evenveel mensen rondwandelden of fietsten in de Gentse binnenstad dan de drie weken daarvoor. In de week van 13 en die van 20 maart werden er aan de 9 punten respectievelijk 577.000 en 583.000 passages werden gemeten. In de week na 3 april waren dat er 600.000.

Enkel de week voor 3 april was het drukker, met 650.000 gemeten passages. “Toen was het ook duidelijk warmer”, zegt Watteeuw. De tellingen laten enkel de eerste, koudere dagen na 3 april een dipje zien. Vanaf vrijdag lopen de passages opnieuw bijna even hoog als de week voor het circulatieplan. De tellingen geven enkel passages weer. Wie aan twee meetpunten passeert, wordt twee keer meegeteld.

Dit zijn de tellingen voor de weken sinds maandag 13 maart. Week 4 is de week dat het circulatieplan werd ingevoerd

Druktegevoel

De data lijken tegen te spreken wat het gevoel was van veel Gentenaars: vorige week was het toch echt kalm in Gent? “Het druktegevoel”, zegt Watteeuw. “In een straat met even veel mensen, maar zonder auto’s heb je veel minder het gevoel van drukte. Volgens de tellingen was 3 april zelfs de drukste maandag van de laatste vier weken.”

“Deze tellingen geven aan dat de leegte waar sommigen over spreken er niet is. De drukte blijft op hetzelfde niveau. Er is geen dip te zien. Wie zegt dat Gent een lege, dode stad, die is hier niet geweest denk ik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen