Restauratie Gentse Boekentoren doet pijn aan oren

De Boekentoren wordt gestript en dat kan heel de binnenstad van Gent horen. Het lawaai van de “hogedrukreiniger” waarmee de betonlaag van het monument wordt geschraapt, maakt een hels kabaal. Elke werkdag, van 7.30 uur tot 19 uur. “Onze excuses. Maar het kan echt niet anders.”

Bert Staes en Julie Devlieghere

Wat is toch die herrie die van op de Blandijnberg komt? Voor de Gentse Feesten was twee weken lang een irritant luid geraas te horen. En sinds maandag is het terug. De boosdoener: de restauratie van de Boektentoren, zo blijkt. Het Gentse monument van Henry van de Velde ondergaat een broodnodige restauratie. De toren dreigde te prooi te vallen aan betonrot.

Maar de machine die voor die restauratie gebruikt wordt maakt een onwaarschijnlijk kabaal. Studenten die langs de werken passeren in de Rozier moeten hun oren afdekken om aan de werf te passeren. Buurtbewoners ­– er wonen niet alleen studenten op de Blandijn – kunnen hun ramen niet open zetten.

1.000 bar

Hydro-afbraak heet de techniek waarmee de betonlaag van de Boekentoren wordt afgeschraapt. Water wordt met een extreem krachtige hogedrukreiniger met een druk van 1.000 bar tegen het beton gespoten, 200 liter water per minuut. “Zo wordt de bovenste vier centimeter van de betonlaag weggespoten, tot net onder de bewapening”, zegt architect Tineke De Backer van de UGent.

“Het is de impact van het water die zoveel lawaai maakt. De aannemer heeft nog een speciale omkasting op de spuitkop gezet, maar het blijft luid. Een andere optie is er niet: het beton met schieters weghalen veroorzaakt scheurtjes in de structuur. Dat is niet goed voor de stabiliteit.”

Gênant

“Ja, we krijgen veel opmerkingen. Het is heel gênant”, zegt hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem. “Zeker toen ze bovenaan de toren bezig waren, aan de belvedère, galmde het lawaai in de luifels boven de terrassen en was het over de hele stad te horen. Tot aan de Muinkkaai kwamen er opmerkingen. En niet iedereen weet dat het afkomstig is van de Boekentoren.”

“Vreselijk. Het begint al rond 7 uur s ‘ochtends”, zegt Jacob Sukumaran (67), die vlak naast de toren woont. “Iedere morgen word ik er wakker van. En mijn ramen doe ik ook nooit open.” “Soms is het echt té luid”, zegt Estelle Demey (86). “Dan zit het me echt tot hier (wijst boven haar hoofd). Maar ja, het is van de unief. En het is nodig. We moeten erdoor.”

Irritaties

De herrie gaat nog maanden door: de betonlaag op de volledige toren moet eraf. Tegen december of begin volgend jaar zou de klus geklaard zijn. “Eigenlijk hebben we toestemming van 6 tot 22 uur”, zegt architecte Tineke De Backer. “Maar er is afgesproken met de aannemer om tussen 7.30 en 19 uur te werken.”

De UGent vraagt begrip van de Gentenaars. “Ondanks de irritaties, reageert de buurt positief. Ze kijken uit naar het resultaat”, zegt Van Peteghem. “Onze excuses voor het lawaai, maar onze toren zal zoveel schoner zijn als hij af is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen