© IMAGEGLOBE

Patiëntenstop voor helft jonge huisartsen

De helft van de jonge Vlaamse huisartsen aanvaardt geen nieuwe patiënten meer. Dat zegt Marc Moens van het Vlaams Artsensyndicaat (BVAS). Zeker op termijn zal die trend problemen veroorzaken. “Sommige mensen zullen niet meer in hun eigen wijk of gemeente verzorgd kunnen worden.”

cdh

Zoekt u een andere huisarts omdat de jouwe met pensioen is? Succes gewenst, want makkelijk wordt het niet. De helft van de jonge garde, tussen 27 en 40 jaar, neemt geen nieuwe patiënten meer aan, zegt BVAS-voorzitter Marc Moens. “De tijd dat je vertrouwde dokter zegt ‘Kom maar af’, ligt bijna helemaal achter ons.”

Privéleven

“Hoe dat komt? Die generatie waakt veel beter over haar privéleven. Door geen nieuwe mensen meer te behandelen krijgen ze werk en huishouden beter onder controle.” Volgens Bert Aertgeerts van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde is het fenomeen aan een opmars bezig. Al gaat de dokter er zelf niet in mee.

Op termijn zullen die patiëntenstops een probleem worden, beseffen ze. “Sommige mensen zullen niet meer in hun eigen wijk of gemeente kunnen verzorgd worden”, zegt Moens.

Ook het recordaantal Vlaamse huisartsen dat net afstudeerde, 300 dit academiejaar, kan de grote groep patiënten niet opvangen. “Zij moeten eerst het gat van de gepensioneerde geneesheren opvullen”, aldus Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Structurele maatregelen zijn nodig. “Het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, red.) reikt premies uit aan collega’s die op plekken gaan werken waar er een tekort is aan dokters”, weet Aertgeerts. Maar die ingreep volstaat niet. “Praktijken zullen volledig gerestyled moeten worden.”

Verpleegkundigen inschakelen

Hoe? “Sinds kort helpen secretariaatsmedewerkers in groepspraktijken. En dat is goed. Maar ook verpleegkundigen zouden moeten kunnen ingeschakeld worden. Zij kunnen bloed prikken, uitstrijkjes afnemen,... Zo kan de huisarts de echt zorgbehoevenden beter opvolgen.” Alleen ontbreekt er nog een wettelijk kader. “Er moet dan ook dringend werk van gemaakt worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer