© frederik beyens

MoMu stelt kleurrijke garderobe van Nicole & Hugo tentoon

In het ModeMuseum Provincie Antwerpen opent zondag een expositie rond het werk van ontwerpster Ann Salens (1940-1994) voor showbizzkoppel Nicole & Hugo. Het gaat om een aantal kleurrijke, flamboyante silhouetten uit de garderobe van Nicole & Hugo die onlangs in het bezit kwamen van het MoMu, samen met uniek beeld- en videomateriaal.

“Het zijn uitzonderlijke stukken die niet alleen het verhaal van Nicole & Hugo vertellen, maar ook dat van Ann Salens, een icoon en voorloper van de Belgische modegeschiedenis”, zegt curator Elisa De Wyngaert.

Ann Salens brak in de jaren ‘60 en ‘70 door als een van de eerste avant-garde modeontwerpsters in België. Ze volgde geen modeopleiding en verkocht in een winkel in de Antwerpse Wolstraat unieke gehaakte ontwerpen die zich aanvankelijk ergens tussen kunst en mode bevonden. Haar zijden haak- en breiwerk werd gekenmerkt door een kleurenspel waarbij de diverse motieven samenvloeien tot een harmonieus geheel. Salens organiseerde ook erg onconventionele modeshows, met rituelen, dans en lichtspel.

Salens en Nicole & Hugo vonden elkaar in die voorkeur voor kleur en beweging. Salens’ muzikale uithangbord was eerst zangeres Ann Christy, maar ook Nicole & Hugo kochten al vroeg kledij van de ontwerpster. Na het overlijden van Christy in 1984, namen ze de fakkel van haar over en namen ze Salens’ creaties op in hun shows. Speciaal voor Hugo ontwierp Salens ook bij de jurken passende gehaakte broekpakken.

“Nicole & Hugo - Swinging Ann Salens” is van 23 april tot en met 27 augustus te zien in de galerij op het gelijkvloers van het MoMu. De toegang is gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER