Limburgers slaan handen in elkaar op vlak van toerisme

© Luc Daelemans

Belgisch- en Nederlands-Limburg slaan de handen in elkaar om nauwer samen te werken op het vlak van toeristische promotie. Gedeputeerden Igor Philtjens (België) en Eric Geurts (Nederland) ondertekenden hiertoe vrijdag een gemeenschappelijk toeristisch vijfpuntenplan.

De beide Limburgen willen hun toeristische bestemming versterken. “Sinds jaren werken we al samen op projectbasis, maar we willen elkaars krachten nog meer benutten. Daarom bundelen we vanaf nu structureel onze krachten om onze toeristische slagkracht te verhogen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme van Belgisch-Limburg. Volgens de Nederlandse gedeputeerde Eric Geurts is “de toeristische sector in Belgisch- en Nederlands-Limburg goed voor bijna 70.000 banen”.

Een van de vijf punten is het vergroten van het buitenlandse marktbereik. Zo willen beide regio’s meer Duitse toeristen naar beide Limburgen halen. Daarnaast is er ook de ambitie om grensoverschrijdende gebieden, zoals het RivierPark Maasvallei, te versterken en uit te bouwen tot een toeristische trekpleister. Een derde actiepunt is de verdere uitbouw van gezamenlijke toeristische productontwikkeling. “Zo stimuleert de Limburgpas vandaag al het dagtoerisme in beide Limburgen”, zegt Philtjens.

samenwerking

Het vierde punt focust op de samenwerking rond een van de grootste troeven van beide regio’s: het fietsroutenetwerk. “Er zijn al afspraken over de internationale Maasfietsroute die in de zomer officieel opent”, zegt Philtjens. “Dat is een fietstraject van de bron tot de monding van de Maas, de rivier die de verbinding tussen beide Limburgen vormt.”

Als laatste punt in het vijfpuntenplan zullen beide regio’s meer focussen op het leren uit elkaars verwezenlijkingen en ervaringen uitwisselen om op langere termijn gezamenlijk projecten te ontwikkelen. “Eerdere gezamenlijke projecten bewijzen dat beide regio’s al goed op elkaar zijn ingespeeld”, zegt Geurts. “Een intensivering van die samenwerking kan het aantal dag- en verblijfstoeristen aan het mooie grensoverschrijdende Limburg alleen maar bevorderen. En op die manier zorgen voor extra omzet bij onze lokale ondernemers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen