© kris hossey

“Jezelf op alle internationale nieuwssites zien staan als terrorist, dat is de hel op aarde”

“Hé, Youssouf, heb je net een aanslag gepleegd in Parijs?” Youssouf El Osri (35) dacht dat zijn collega’s bij de Total Raffinaderij in Antwerpen donderdagavond een grapje maakten.

vdaa, sare

“Toen iemand zei: je zult jezelf morgen in alle kranten zien staan, ben ik toch maar eens op het internet gaan kijken. Tot mijn afgrijzen was het géén grap. Mijn foto stond overal. Op alle sociale media, op alle nieuwssites. Ik werd een terrorist genoemd, een moordenaar. Hoe was dit nu mogelijk? Ik dacht dat ik in de hel op aarde terecht was gekomen.”

De Franse journalist Jean Paul Louis Ney had het vuur aan de lont gestoken. Ney had de hand kunnen leggen op een Interpol-seining die door de Belgische federale politie uren voor de aanslag naar de Franse politie was gestuurd. Hij concludeerde daaruit dat El Osri de voortvluchtige schutter van de Champs-Elysées moest zijn en hij gooide het Interpol-document integraal op Twitter, waar het vrijwel onmiddellijk viraal ging.

Klacht

Even later prijkte El Osri’s foto op zowat alle buitenlandse nieuwssites. “Ik heb nog even geprobeerd om verder te werken, maar mijn baas zei: ga maar naar huis. Ik heb vervolgens mijn advocaat gebeld en ben me gaan aanbieden bij de politie. Daar was meteen duidelijk dat ik niks met de aanslag in Parijs te maken had.”

Vrijdagmiddag werd Youssouf ook verhoord door de onderzoeksrechter, in het kader van het grote onderzoek naar cocaïnesmokkel. De onderzoeksrechter liet hem vrij. Hij probeert nu te bekomen van de emoties. “Hij wil alles even laten bezinken”, zegt zijn advocaat Nabil Riffi. “Hij overweegt om klacht in te dienen tegen diegenen die hem hebben afgeschilderd als terrorist.”

Onze bronnen laten tot slot weten dat El Osri door de onderzoeksrechter in verdenking werd gesteld in het drugsdossier en dat hij onder voorwaarden werd vrijgelaten. Bij de huiszoeking werden wel degelijk twee vuurwapens aangetroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER