"Zonder een kus is "Carol" gewoon een film over staren"

Wie "Carol" tijdens een vlucht van Delta Air Lines wil bekijken, moet genoegen nemen met een aangepaste versie van de Oscargenomineerde film waaruit elke kus van de lesbische hoofdpersonages is verwijderd. Dat heeft de Amerikaanse comedienne Cameron Esposito tot haar grote ongenoegen vastgesteld. Op Twitter doet ze haar beklag.
Copyright © ©Weinstein Company/Courtesy Everett Coll / Everett Collection
Cate Blanchett in "Carol".

Liefst zes nominaties heeft "Carol" gekregen bij de laatste editie van de Academy Awards begin dit jaar, waaronder twee in de belangrijke categorieën beste actrice in een hoofdrol voor Cate Blanchett en beste actrice in een bijrol voor Rooney Mara.

De film van regisseur Todd Haynes vertelt het verhaal van een getrouwde vrouw die een lesbische affaire met een jongere vrouw begint in het Amerika van de jaren 50. In enkele shots is te zien hoe de vrouwen elkaar kussen en ook een keer hoe ze de liefde bedrijven.

BDSM

Toen Cameron Esposito "Carol" recent op een vlucht van Delta Air Lines bekeek, speurde ze tevergeefs naar die laatste scènes. Tot haar grote woede moest ze vaststellen dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij de bewuste shots uit de film had geknipt.

"Ze hebben de film aangepast zodat de hoofdpersonages nooit kussen", klaagt ze op Twitter. "Twee vrouwen die kussen hoort geen enkele probleem in een vliegtuig te vormen. Overigens: de passagier naast mij bekeek iets waarin Paul Giamatti aan BDSM deelnam, maar in "Carol" was geen enkele kus te zien? Ik ben erg boos."

The Weinstein Company

Aan Entertainment Weekly legt een woordvoerder van Delta Air Lines uit dat The Weinstein Company, de filmstudio die "Carol" heeft gemaakt, twee versies van de film heeft aangeboden: een versie met naaktscènes en een zonder.

Omdat naaktscènes naar eigen zeggen niet kunnen op een vliegtuig van Delta Air Lines, koos de luchtvaartmaatschappij voor die laatste versie. Daaruit waren naast de naaktscènes toevallig ook alle kusscènes geknipt, zo meldt Delta Air Lines.

Als dat laatste klopt, dan zou het The Weinstein Company zijn die heeft geoordeeld dat een "kuise" versie van "Carol" niet alleen vrij van lesbische seks hoort te zijn, maar ook van een lesbische kus. De filmstudio heeft echter nog niet op de heisa gereageerd.

American & United Airlines

Via Twitter laat scenarist Phyllis Nagy, die het scenario voor "Carol" schreef, fijntjes weten dat American Airlines en United Airlines wél de originele versie van de film aanbieden, inclusief seks- en kusscènes.

"Ik heb er geen probleem mee dat men seks uit een film in een vliegtuig knipt", weet Esposito nog. "Maar zonder ook maar een enkele kus, is "Carol" gewoon een film over staren."

Uit "Het Journaal" van 13/01/2016:

Meest gelezen