© HBvL

Pijnlijke wetmatigheid: de opwarming van de aarde is niet meer te stuiten

We zouden het niet zeggen als we kijken naar de belabberde zomer maar 2016 is wel degelijk op weg een nieuw globaal warmterecord te vestigen. In Irak kreunt de bevolking onder temperaturen die boven de 50 graden kunnen uitstijgen - temperaturen waarbij het menselijk metabolisme op hol slaat. De Amerikaanse staat Californië kampt met een historische droogte die de vitale landbouwsector in de staat bedreigt.

Roger Huisman

De poolkappen en gletsjers smelten in onheilspellend tempo af en het peil van de oceanen stijgt zo snel dat eilandbewoners in de Stille Oceaan de eerste klimaatvluchtelingen van de 21e eeuw worden.

Het ene wetenschappelijke rapport na het andere legt een pijnlijke wetmatigheid bloot: de opwarming van de aarde is niet meer te stuiten en menselijke activiteit is de voornaamste aanjager van die klimaatverandering.

We stoken met zijn allen nog zoveel steenkool en aardolie op en houden zoveel vee dat het gehalte aan broeikasgassen in de atmosfeer dramatisch toeneemt.

Gevolg: de temperatuur op aarde met zijn broze dynamische evenwichten neemt onheilspellend toe. De toestand is ernstig en stilaan hopeloos.

De window of opportunity om die opwarming te beperken tot 1,5 graden - het absolute maximum om verdere catastrofale weersfenomenen te verhinderen - sluit in onheilspellend tempo. Om dat venster open te houden moeten tegen 2025 alle steenkoolcentrales sluiten en moeten we vijf jaar later de verbrandingsmotor vaarwel zeggen.

In deze context is het wraakroepend dat de betrokken Belgische overheden nauwelijks in beweging komen om de internationaal afgesproken engagementen na te komen. Daarvoor ontbreekt iedere vorm van politieke wil.

Wie in Vlaanderen durft te ijveren voor het nakomen van de afspraken, wordt door het beleid op nauwelijks verholen arrogantie onthaald. Het lijkt er heel erg op dat industriële en andere lobby’s op Vlaamse kabinetten veel meer gehoor krijgen.

Wat was weeral de reactie van de Vlaamse regering op de juridische eis van de Klimaatzaak die snel optreden in verband met de afspraken 2013-2020 eiste? Afremmen door in cassatie de behandeling van het proces in het Nederlands te eisen. Tijdrovende luxe, zo noemt een van de initiatiefnemers van de Klimaatzaak deze vertragingstactiek meer dan terecht.

Deze sabotage is een ernstige vorm van schuldige nalatigheid waarvoor toekomstige generaties - de jongeren die nu op de schoolbanken zitten, uw kinderen en kleinkinderen - een veel te hoge prijs dreigen te betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer