Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Nederland is bezorgd om kerncentrale Tihange

De Belgische kernreactor Tihange 2.

Nederland moet zich beter voorbereiden op een kernramp. Dat zegt Wim Turkenberg, emeritus hoogleraar en atoomfysicus. Reden: de kerncentrale van Tihange. Eerder besliste ook Duitsland al om extra jodiumtabletten in te slaan.

Zowel in Nederland als in Duitsland is er ongerustheid over de twee kerncentrales in België omdat die in de afgelopen jaren meerdere keren gebreken toonden. Het gaat om de dertig tot veertig jaar oude reactoren in Tihange en Doel.

Net zoals Duitsland heeft Nederland eerder al jodiumtabletten ingeslagen voor kinderen tot achttien jaar en zwangere vrouwen in een straal tot zo'n twintig kilometer rond kernreactoren. In maart bestelde Nederland nog eens 15 miljoen extra tabletten om ook mensen tussen de achttien en veertig jaar te beschermen en de straal uit te breiden tot 100 kilometer.

Stresstest

Jodiumtabletten bieden echter slechts in heel beperkte mate bescherming, zegt hoogleraar Turkenburg. Turkenberg was lid van de commissie die na de ramp in het Japanse Fukushima in 2011 de uitvoering van een stresstest bij kernreactoren in Nederland begeleidde.

Hij benadrukt dat er geen reden is voor grote zorg over de reactoren in België. "Ze voldoen aan alle Europese eisen voor veiligheid. En ik ken de Belgische toezichthouders als professionele mensen. Ze hebben in het verleden niet geaarzeld om bij ernstige twijfel de reactor stil te leggen."

Maar dat betekent niet dat het nooit eens mis kan gaan, hoewel de kans zeer klein is. "Gemiddeld één keer in de miljoen reactorjaren gaat het naar schatting in Noord-West- Europa volledig fout."

Een goed plan

Dus is het noodzakelijk om een goed plan te hebben. "België heeft lessen getrokken uit Fukushima en in twee uitstekende rapporten uitgebreid geanalyseerd hoe het land zich kan voorbereiden. In Nederland is dat nog onvoldoende gedaan.'

Zo is het evacueren van mensen nu voorzien tot een cirkel van ongeveer 20 kilometer. Turkenburg: "Maar in Fukushima moesten mensen tot bijna 50 kilometer geëvacueerd worden, afhankelijk van de windrichting. Tot zelfs 100 kilometer afstand was er radioactieve neerslag." En zo'n evacuatie brengt allerlei logistieke problemen met zich mee. Voor honderdduizenden mensen moet ineens andere huisvesting zijn. "Dat is geen sinecure".

Daarnaast heeft een ramp gevolgen voor gewassen, voedsel, vee, economische activiteiten. Ook ontstaat er veel radioactief afval waar iets mee gedaan moet worden."Het is goed om daarvoor een plan te hebben", besluit Turkenberg.