Direct naar artikelinhoud
Olympische spelen

Van Vleuten op intensive care na akelige crash: "Het komt goed"

Annemiek Van Vleuten.

Wielrenster Annemiek van Vleuten ligt met een hersenschudding en drie scheurtjes in haar wervelkolom op de intensive care in een ziekenhuis in Rio de Janeiro. 'Ik lig nu in het ziekenhuis met wat breuken en blessures. Het komt goed. Ik ben vooral super teleurgesteld na de beste race uit mijn carrière', twitterde Van Vleuten.

Van Vleuten moet sowieso nog 24 uur op de intensive care blijven. Uit het onderzoek bleek verder dat geen sprake is van functieverlies, het lichaam van Van Vleuten reageerde goed op de tests.

Cees Rein van den Hoogenband, arts van het Nederlandse team, was ook in het ziekenhuis. 'Er is een volledige CT-scan gemaakt. Daar zijn geen verdere bijzonderheden uit naar voren gekomen.'

De Nederlandse kampioen tijdrijden leek solo op weg naar de overwinning, maar ging hard onderuit in de laatste afdaling. Ze vloog over de kop en bleef roerloos in de greppel liggen. 'Verschrikkelijk. Het zag er zo raar en eng uit. Ik dacht eigenlijk dat ze dood was', zei goudenmedaillewinnares Anna van der Breggen tegen ANP. 'Het duurde even voordat ik kon bedenken: nu moet je even gaan rijden. Dat ging even niet. Maar toen kwam Emma (Johansson, red.) langs en die zei: we doen het voor Annemiek. Dat hielp mij wel. Toen zijn met z'n drieën volle bak gaan rijden.'

'Ik dacht eigenlijk dat ze dood was'
Goudenmedaillewinnares Anna van der Breggen

Van Vleuten was met de Amerikaanse klimster Mara Abbott weggereden op de Vista Chinesa, de laatste zware klim van de dag. In de afdaling kon de wat angstige Abbott niet volgen. Terecht dus. Ook gisteren bij de mannen eiste de afdaling slachtoffers. Vincenzo Nibali, nota bene de beste daler van het peloton, ging onderuit. De Australische tijdritspecialist Richie Porte brak zijn schouder bij een valpartij en ontbreekt woensdag bij de tijdrit.

Op een paar honderd meter van de finish werd Abbott teruggehaald door Van der Breggen, de Zweedse Emma Johansson, de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Van der Breggen sprong slim weg uit de rug van haar concurrenten en pakte daarmee het eerste goud voor Nederland.