Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Britse brexit-minister: "Europese Commissie koeioneert Britse volk"

Volgens David Davis, de brexit-minister in de regering van Theresa May, "koeioneert" de Europese Commissie het Britse volk. Dat heeft hij gisterenavond gezegd op de BBC. Davis kwam terug op de kritiek van premier May op de EU, die ze er woensdag van beschuldigde Groot-Brittannië te bedreigen in een poging de Britse verkiezingen te beïnvloeden. "De onderhandelingspositie van de Commissie is verhard", zei ze ook.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Het is duidelijk dat de Commissie het Britse volk trachtte te koeioneren. Maar het volk laat zich niet koeioneren en de regering zal dat ook nooit toestaan", zei minister Davis tijdens het BBC-programma "Question time". "Dat was het punt dat ze (Theresa May, red.) wilde maken en ze had daarin helemaal gelijk."

Wat Davis met name hoog zit, is het nieuws dat de EU de Britten een "brexit-rekening" zou willen voorschotelen die tot 100 miljard euro kan oplopen. Toen dat woensdagochtend uitlekte, "werd een lijn overschreden", vindt Davis.

De Europese Commissie weigerde het geciteerde bedrag deze week te bevestigen. Volgens Michel Barnier, de brexit-hoofdonderhandelaar van de Commissie, zal er tijdens de onderhandelingen een financiële regeling uitgewerkt worden die erop neerkomt dat de Britten de Europese financiële engagementen nakomen die ze zijn aangegaan. Omdat er een akkoord moet worden gevonden over wat die engagementen exact zijn, kan er ook nog geen bedrag worden opgeplakt, luidt het officieel.

Davis noemt ook de voorstelling die de Commissie gaf van het diner dat May en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hadden "opzettelijk misleidend". Juncker zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd hebben dat May met haar visie op de brexit "in een ander sterrenstelsel" leeft.

Meest gelezen