Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Is hij er nu toch klaar voor? Clinton en Sanders voeren morgen eerste keer samen campagne

Bernie Sanders.

De twee nog overblijvende kandidaten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, Hillary Clinton en Bernie Sanders, gaan morgen voor het eerst samen campagne voeren. Clinton, die naar alle waarschijnlijkheid de nominatie binnenhaalt, en de senator uit Vermont voerden de afgelopen maanden strijd tegen elkaar, maar die strijdbijl lijkt nu begraven. Mogelijk spreekt Sanders morgen zijn formele steun uit voor zijn rivale.

Bernie Sanders heeft dit weekend de weg vrijgemaakt om zijn eigen campagne definitief af te ronden en zich aan te sluiten bij het kamp van de andere Democratische presidentskandidaat, Hillary Clinton. “We hebben de afgelopen maanden een enorme stappen gezet”, verklaarde de senator na een meeting in Orlando. Met dat statement verwees Sanders naar enkele laatste 'belangrijke overwinningen' die hij en zijn achterban recent wisten te boeken in de ideologische leidraad van zijn partij.

Sanders wist onder meer zijn progressieve stempel te drukken op de ideeën rond het minimumloon, de klimaatverandering en de legalisering van marihuana. Die laatste shift naar links in de algemene beleidslijn van de Democratische partij betekende voor Sanders een mooi einde van zijn eigen campagne.

Sanders heeft lang geweigerd zijn steun uit te spreken voor Clinton. Tijdens de hele campagne kon hij op de steun rekenen van enkele miljoenen volgers voor zijn linkse standpunten. Op die manier dwong hij de partij en Clinton naar links. Voor die blijvende steun heeft Sanders zijn volgers vanmorgen dan ook uitgebreid bedankt. “Dankzij de miljoenen mensen die zich de laatste maanden in het politieke proces hebben laten betrekken, hebben we het meest progressieve beleidsplan ooit in de geschiedenis van de Democratische partij bereikt.”

Vereende krachten

De campagneleiders van Sanders lieten inmiddels weten dat de senator morgen samen met Clinton in Portsmouth, New Hampshire, zal verschijnen om er samen campagne te voeren voor het Democratische kamp. Daarbij zal Sanders vermoedelijk alle twijfel wegnemen en nadrukkelijk zijn steun uitspreken voor Clinton voor de presidentsverkiezingen in november.

Hillary Clinton.

Het gezamenlijk optreden moet overigens duidelijk maken dat ze allebei van mening zijn dat een verenigd Amerika sterker is en dat "de economie ten dienste moet staan van iedereen, niet enkel van hen aan de top".

Dat de twee nu samen campagne voeren, vormt voor de Democratische partij een belangrijk symbool. Naar alle verwachting wordt Clinton over twee weken, op de partijconventie in Philadelphia, tot officiële kandidaat benoemd.

Sinds het einde van de primaries, die Clinton won, waren er vanuit de Sanders-campagne de afgelopen vijf weken wel signalen van verzoening gekomen. Eerst gaf hij te kennen dat hij zijn ideeën tot de conventie zou blijven verdedigen, maar geleidelijk aan maakte hij de overgang naar de verzoening.

Hoewel Sanders Clinton nu wel officieel bijvalt, benadrukt hij dat de strijd nog niet gestreden is, integendeel zelfs: “Als we Amerika echt willen transformeren naar een staat die niet alleen naar behoren werkt voor de bovenste toplaag van de samenleving, maar voor iedereen, dan moeten we mensen verkiezen die bereid zijn voor deze principes te vechten”, ze zei hij. “We moeten een Democratisch Congres én een president verkiezen die de taal uit het beleidsplan ook daadwerkelijk kunnen omzetten in nieuwe wetten.”