© Shutterstock

Fruit en groenten zijn niet enkel gezond, ze maken je ook gelukkiger

Last van een dipje? Misschien helpt het eten van wat extra fruit en groenten je er wel door. Uit een Brits-Australisch wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat er in zowel groenten als fruit stoffen zitten die je blijer maken.

flb

"Het eten van acht porties groenten en fruit per dag maakt je even gelukkig als een werkloze die een job vindt", met die straffe uitspraak vat professor Andrew Oswald van de Warwick University zijn bevindingen samen. Om tot die conclusie te komen, werd aan 12.500 Australiërs gevraagd zes jaar lang een voedingsdagboek en hun gemoedstoestand bij te houden. "Ons onderzoek is consistent met het idee dat goed voedsel belangrijk is voor onze geest", klinkt het.

Opvallend genoeg zou per stuk fruit of groente dat je eet je gevoel van geluk gradueel toenemen. Wie naar een dieet van acht stuk per dag zou overschakelen, zou de positieve gevolgen daarvan binnen de twee jaar moeten voelen. "Het eten van groenten en fruit zorgt voor een grotere en snellere boost van het geluk dan van de fysieke gezondheid. De motivatie om gezonder te gaan eten, wordt soms afgezwakt omdat de lichamelijke resultaten daarvan pas op veel langere termijn zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij het voorkomen van bepaalde kankers", zegt professor Oswald.

De onderzoekers hopen met dit nieuws nog meer mensen te kunnen aansporen om voor een gezonder dieet te kiezen. Groenten en fruit zijn dus goed voor de gezondheid, zowel de fysieke als de geestelijke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer