© Theo Derkinderen

Dovo maakt vliegtuigbom onschadelijk

Ontmijningsdienst Dovo heeft donderdagavond een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt op een terrein in de Nijverheidsstraat in Ruisbroek. De bom is in de loop van de dag tijdens baggerwerken op het Zeekanaal bovengehaald.

tdk

De vliegtuigbom werd in de loop van de late namiddag ontdekt. Onmiddellijk werd er groot alarm geslagen. De politie riep de hulp in van Dovo. Die kwam ter plaatse en oordeelde dat transport van de bom naar een ander terrein onmogelijk was. “Daarom is beslist om ze ter plaatse onschadelijk te maken”, zegt de Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V).

“Omdat de mogelijkheid op een explosie bestond, werd een perimeter van zeshonderd meter ingesteld. De woonwijken van Ruisbroek, Wintam en ook Niel vielen daar net buiten. Alleen enkele bedrijven in de buurt moesten ontruimd worden.”

Aan de bewoners van enkele straten in Niel werd gevraagd om ramen en deuren open te zetten. “Bij een eventuele explosie kon op die manier vermeden worden dat de drukkracht van de ontploffing ruiten zou doen sneuvelen”, licht Joris Van Camp van politiezone Rupel toe.

Uiteindelijk slaagden experts van Dovo erin om de bom zonder ontploffing onschadelijk te maken. Tijdens de hele operatie mochten vrachtwagens de Nijverheidsstraat niet in. Het scheepvaartverkeer werd stilgelegd en ook de dijken in de buurt werden door de politie afgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER