© Photo News

Camera’s moeten inhaalverbod bij regenweer afdwingen

Vanaf volgend jaar moet het gedaan zijn: truckers die inhalen bij regenweer. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kondigt aan dat hij de strijd opvoert. Hij laat de wet aanpassen zodat ook camera’s de inbreuk mogen registreren.

Wim Brillouet

Truckers krijgen vrij spel in ­België. Voor het inhalen bij regenweer stelt de wegpolitie elk jaar amper 500 inbreuken vast. Ter vergelijking: voor snelheid zijn het er 3,2 miljoen, voor gsm’en achter het stuur 108.000.

“Een politieagent moet het inhaalverbod met zijn eigen ogen vaststellen. Het kan dus enkel als hij zelf in de auto zit en de overtreding ziet gebeuren”, zegt Sven Heyndrickx van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit.

Maar dat gaat nu veranderen. “Ik laat een wetsontwerp opmaken zodat automatische ­camera’s het inhaalverbod ook kunnen controleren”, zegt ­minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Zo moeten de bestaande camera’s ervoor ­zorgen dat het inhaalverbod écht wordt afgedwongen.

Vooral buitenlanders

“Het inhalen bij regenweer staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, blijkt uit onze verkeersbarometer. Samen met chauffeurs die door het rood rijden of langs rechts inhalen”, zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. “Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk. Eindelijk wordt het probleem aangepakt.”

Uit een eerder onderzoek van Touring blijkt dat een op de vier chauffeurs toch inhaalt als het regent. In 90% van de gevallen gaat het om buitenlandse chauffeurs. Daarom stelt transportfederatie Febetra zich vragen bij de efficiëntie van de nieuwe maatregel. “De wet blijft te complex, zeker voor buitenlanders. Alleen aan de grens staat er een verkeersbord dat hen zegt dat ze niet mogen inhalen bij regenweer. In Nederland en Frankrijk mag dat op de meeste wegen wel. Die camera’s gaan het aantal overtredingen niet ­terugdringen”, zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

Volgens de Federale Overheidsdienst Mobiliteit zal de politie vanaf volgend jaar de camera’s kunnen inzetten. De wetgever moet wel nog bepalen hoeveel regen er moet vallen voor het inhaalverbod geldt. En of de camera’s regen­sensoren moeten krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER