© ss

Veganistische ouders moeten hun kindje afstaan voor adoptie

Een Italiaans jongetje van 14 maanden oud woog nauwelijks meer dan een pasgeboren baby. Nadat het kind werd binnengebracht in een ziekenhuis in Milaan, verloren zijn veganistische ouders het hoederecht.

jva

Het waren de grootouders die de baby, waarvan de naam niet is vrijgegeven, naar het ziekenhuis brachten. Uit bloedtesten bleek dat het jongetje, in mei 2015 geboren, serieus ondervoed was. Zijn calciumwaarden waren nauwelijks hoog genoeg om te kunnen overleven. De baby leed ook aan een hartafwijking waaraan hij onmiddellijk moest geopereerd worden.

Supplementen

”Natuurlijk maakte zijn hartafwijking zijn gezondheid nog slechter, maar we stellen ons nu toch ook vragen bij de voeding die hij kreeg”, reageert arts Luca Bernardo, hoofd van de pediatrische afdeling van het ziekenhuis. “Op zich is het geen probleem dat een kind andere voeding krijgt dan gewoonlijk, wij stellen die beslissing ook niet in vraag. Wel had dit onder begeleiding moeten gebeuren en had het kind vanaf de geboorte ijzer- en calciumsupplementen moeten krijgen”, aldus de arts.

Hoewel het jongetje nu goed herstelt in het ziekenhuis, is het onwaarschijnlijk dat zijn ouders nog voor hem zullen mogen zorgen. Een Italiaanse jeugdrechter zal binnenkort beslissen of zijn grootouders het hoederecht mogen krijgen.

Populair

Veganisten eten geen dierlijke producten: geen vlees en geen vis zoals vegetariërs, maar bijvoorbeeld ook geen zuivelproducten. Ook producten waarin bijvoorbeeld eieren of boter zijn verwerkt blijven uit den boze.

In Italië is veganisme aan een opmars bezig: naar schatting 2,8 procent van de bevolking zou zich aan het strikte regime houden. Het is ook niet de eerste keer dat de levensstijl in opspraak komt in Italië: de laatste 18 maanden werden 4 kinderen van veganistische ouders gehospitaliseerd, waaronder een baby van 11 maanden oud en een meisje van 2 jaar oud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer