© Dick Demey

Buitenlandse glasproducenten eisen 70 miljoen euro van overheid na subsidies aan Lommelse Ducatt

De Duitse glasproducent GMB Glasmanufaktur Brandenburg en diens moedermaatschappij Interfloat Corporation uit Liechtenstein eisen een schadevergoeding van 70 miljoen euro van de federale en de Vlaamse overheid. De bedrijven zijn concurrenten van de Lommelse onderneming Ducatt, die een subsidietoekenning kreeg van ruim 40 miljoen euro. De twee buitenlandse glasproducenten hebben daardoor naar eigen zeggen “zwaar geleden”. Ducatt moet volgens de twee bedrijven ook de subsidies terugbetalen.

Het Lommelse Ducatt zit al geruime tijd in slechte papieren. Eind 2014 was sprake van 66 miljoen euro aan opgestapelde verliezen, een jaar later zelfs van meer dan 80 miljoen. Dat het bedrijf doorheen de jaren niettemin op ruim 40 miljoen euro aan financiële steun kon rekenen van de Vlaamse openbare investeringsmaatschappijen LRM en de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), zint sommige concurrenten niet.

Onder hen het Duitse GMB Glasmanufaktur Brandenburg en diens Luxemburgse moedermaatschappij Interfloat Corporation. Zij dienden eind 2014 een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens hen was de financiële steun aan Ducatt onwettig. De Europese Commissie is een onderzoek gestart, aangezien ze inderdaad betwijfelt of de Vlaamse steun wel verenigbaar is met de regels van de Europese interne markt.

Beide bedrijven hebben naar eigen zeggen “zwaar geleden” onder de subsidietoekenning aan Ducatt. In een brief aan Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters en minister Kris Peeters, federaal bevoegd voor Werk en Economie, vragen de bedrijven dat Ducatt de ontvangen subsidies terugstort. “Net die permanente financiële injecties uit openbare hand hebben het Ducatt NV mogelijk gemaakt hun productie jarenlang ongeveer 35 procent onder hun eigen productiekosten op de markt te gooien”, aldus beide bedrijven in de brief. “Met zulke dumpprijzen heeft Ducatt NV klanten kunnen winnen die ze in normale mededingingsomstandigheden niet had kunnen bereiken.”

Dat heeft volgens Interfloat en GMB Glasmanufaktur Brandenburg gezorgd voor een algemene daling van het prijsniveau en een onbenutte productiecapaciteit. “Na een voorlopige berekening ligt de door Ducatt NV toegerekende schade tot eind 2016 rond ongeveer 70 miljoen euro”, aldus de glasproducenten. Interfloat Corporation en GMB Glasmanufaktur Brandenburg zullen die schade tegenover LRM, PMV en de betrokken publieke aandeelhouders geldend maken zodra de uiteindelijke beslissing van de Europese Commissie zou vallen.

Afwachten

Het kabinet van Vlaams minister Muyters bevestigt dat het de brief heeft ontvangen. “Wij hebben nog niet geantwoord vanwege de eenvoudige reden dat de procedure nog loopt bij de Europese Commissie”, zegt woordvoerder van minister Muyters, Thomas Pollet. “We wachten af wat de beslissing is van de Commissie en dan zullen we die uitvoeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer