© rr

Verrassing in het zwemmen: 4x200m zwemmen toch aflossing in Rio

Een verrassing van formaat op de Olympische Spelen. De Belgische estafetteploeg zal vandaag dan toch aan de reeksen van de 4x200m vrije slag bij de mannen deelnemen. Dat bevestigde coach Ronald Gaastra zopas in een tweet. De ploeg leek forfait te zullen geven omdat topzwemmers Louis Croenen en Pieter Timmers zich wilden concentreren op hun individuele nummers, maar Croenen gaf uiteindelijk toe en komt toch in actie. De Belgische estafetteploeg won op de Europese zwemkampioenschappen in Londen nog zilver en is onze beste kans op een zwemmedaille.

maarten delvaux

De Belgische zwemsport kende een bewogen maandagochtend en dinsdagnacht. Omdat Louis Croenen zich kon plaatsen voor de individuele finale van de 200 meter vlinderslag gaf hij te kennen niet te willen deelnemen aan de reeksen van de estafette van de 4x20 meter vrije slag. Om zich zo te kunnen sparen voor de finale, later op de dag. Omdat ook Pieter Timmers, die vlak na de reeksen van de estafette vol aan de bak moet in de 100 meter vrije slag, van plan was hetzelfde te doen kwam de Belgische estafetteploeg een man te kort voor de reeksen op de 4x200m.

"En dus geeft de estafetteploeg forfait", klonk het maandagnacht. Dat leverde meteen een storm van kritiek op vanuit de zwemwereld. “Een goed getrainde zwemmer moet intrinsiek twee wedstrijden kunnen zwemmen op een dag. Tussen de individuele wedstrijden van Pieter en Louis en de reeksen van de estafette zitten toch 9 uren. Er zijn zwemmers die twee medailles hebben gewonnen op een en dezelfde namiddag", reageerde oud-zwemkampioene Brigitte Becue aan onze redactie.

En plots dan toch...

Tot plots dinsdag in de namiddag een verrassende tweet vercheen van de coach, Ronald Gaastra. "Vandaag een drukke ochtend in het zwembad: 100 vrij met Pieter en Glenn en de 4x200 met vanochtend Louis - Dieter - Manu en Glenn...", klonk het bij Gaastra. Bij Rik Valcke, de coach van Louis Croenen, klonk hetzo: "4x200m aflossing start straks wel. De nacht brengt raad.."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat betekent dus dat Dieter Dekoninck, Louis Croenen, Emmanuel Vanluchene en Glenn Surgeloose om 19u29 Belgische tijd in reeks twee van de 4x200 vrij in actie komen. Croenen start dan toch op de 4x200m vrij, Timmers (nog niet). Verwacht wordt dat Timmers een eventuele finale wel zou zwemmen. Eerder deze Spelen werden de Belgische mannen (Vanluchene, Surgeloose, Timmers en Jasper Aerents) nog zesde in de finale van de 4x100m vrij.

Michel Louwagie: "Wil niet verklappen hoe we hen hebben overtuigd"

Michel Louwagie, voorzitter van de Koninklijke Belgische Zwembond, zegt vanuit Brazilië dat hij heel tevreden is dat de Belgische estafetteploeg toch zal verschijnen in het zwembad. Nadat hij vannacht in Rio was geland had hij vanochtend nog een onderhoud met de delegatieleiders. "Hoe de zwemmers overtuigd werden om toch te zwemmen, daar wil ik niet op ingaan. Het belangrijkste is dat ze er zullen staan. Dat ze nu maar goed zwemmen…"

Hoe België dan plots toch een estafetteploeg op de been kreeg? Coach Ronaldo Gaastra verklapt het hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer