Direct naar artikelinhoud
Noord-korea

"Noord-Korea test opnieuw raket"

Archiefbeeld. Deze foto, genomen op 14 mei 2017, werd door het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA verspreid.

Na de komst van een tweede Amerikaanse vliegdekschip in de wateren voor het Koreaans schiereiland heeft Noord-Korea met een nieuwe rakettest zijn militaire kracht gedemonstreerd. Zondag vuurde het internationaal geïsoleerde land een ballistische raket af met een reikwijdte van enkele honderden kilometers. Dat deelde de generale staf van het Zuid-Koreaanse leger mee. 

Het projectiel werd vanop een terrein ten noorden van de hoofdstad Pyongyang, in de omgeving van Pukchang, gelanceerd en vloog meer dan 500 kilometer in de richting van de open zee.

CNN meldde onder aanhaling van bronnen in het Witte Huis dat het om een middellangeafstandsraket van het type Pukguksong-2 zou kunnen gaan. Dat type testte Noord-Korea al in februari. Die informatie werd door Seoel niet bevestigd. Het type raket kon naar verluidt nog niet bepaald worden. Volgens de Japanse regering stortte de raket buiten de territoriale wateren van het land in de Japanse Zee neer. Tokio tekende al officieel protest aan. In Zuid-Korea riep president Moon Jae In de nationale veiligheidsraad bijeen.

Pas vorige zondag had het Noord-Koreaanse communistische regime een middellangeafstandsraket laten testen. Daarbij ging het naar eigen zeggen om een raket van het type Hwasong-12, dat een kernkop kan dragen en Amerikaans gebied kan treffen. Het projectiel vloog bijna 800 kilometer ver en bereikte een hoogte van meer dan 2.100 meter. De VN-Veiligheidsraad had de raketproef - de achtste van het land dit jaar - scherp veroordeeld.

Aanzienlijke vooruitgang

Volgens Amerikaanse experts toont de test van de Hwasong-12 aan dat Noord-Korea aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij de ontwikkeling van intercontinentale raketten. Noord-Korea maakt haast met de ontwikkeling van raketten die niet alleen Zuid-Korea en Japan kunnen treffen, maar ook een kernkop tot in de Verenigde Staten kunnen dragen.

De VS hebben enkele dagen geleden het vliegdekschip USS Ronald Reagan naar de wateren rond het Koreaans schiereiland gestuurd. De oorlogsbodem zou volgens Zuid-Koreaanse en Amerikaanse media samen met het vliegdekschip USS Carl Vinson aan manoeuvres in het westelijke deel van de Stille Oceaan deelnemen. De Carl Vinson werd na nieuwe raketproeven door Noord-Korea eind april voor de tweede keer dit jaar naar de regio gestuurd. Op langere termijn zou de Ronald Reagan de Carl Vinson in de regio aflossen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al herhaaldelijk gedreigd op eigen houtje actie te ondernemen in het geschil rond het nucleair- en rakettenprogramma van Noord-Korea. Ook een militaire interventie sloot hij niet uit. Pyongyang beticht de VS ervan door zijn gezamenlijke militaire manoeuvres met Zuid-Korea een aanval voor te bereiden, wat beide landen ontkennen. 

Twitter bericht wordt geladen...