© Kioni Papadopoulos

KMSKA wordt zelfstandig museum

De overheidsinstelling Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) wordt een vzw. Daardoor krijgt het meer autonomie op het vlak van financiën, ontwikkeling en personeelsbeleid.

Sacha Van Wiele

Dat blijkt uit de interne nota ‘Verzelfstandiging KMSKA’, die uw krant kon inkijken. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft in de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de verzelfstandiging. Die zal zijn afgerond voor de heropening van het Antwerpse museum in het najaar van 2019.

Tot nu is het KMSKA een Vlaamse overheidsinstelling. Dat remt wel eens de ontwikkeling van het museum af. Zo werd het KMSKA mee getroffen in de lineaire besparingen van de Vlaamse overheid.

Vlaggenschip

Na de verzelfstandiging moet het KMSKA het vlaggenschip van het museumlandschap en het Vlaamse cultuurlandschap worden. Bedoeling is dat het museum na de heropening jaarlijks 300.000 bezoekers verwelkomt, een verdubbeling. De tentoonstellingsruimte breidt uit met ongeveer 40%, wat de kosten doet stijgen.

Het KMSKA krijgt wel een overheidsdotatie, maar moet ook op zoek gaan naar andere financieringsvormen, zoals wetenschappelijke fondsen, schenkingen en sponsoring.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER