© Patrick Hattori

Mama en papa zoeken job terwijl stad kind opvangt

Met Europese centen willen Mechelen en Turnhout een project lanceren waarbij kansarme ouders makkelijker toegang krijgen tot kinderopvang. Tegelijkertijd zouden die mensen worden geholpen bij de zoektocht naar een nieuwe job.

Marijn Sillis

Providing Access to Childcare and Employment. Of kortweg: PACE. Zo heet het Europese project, gesubsidieerd door de EU, dat nieuwe vormen van kinderopvang wil ontwikkelen. In totaal zijn er twaalf partners in vier landen. In België gaat het om Mechelen en Turnhout. De bedoeling van het PACE-project is tweezijdig. “We willen dat ook kansarme ouders de weg vinden naar kinderopvang. Tegelijkertijd willen we die mensen helpen bij hun zoektocht naar een job. Het is een integrale aanpak”, zegt Koen Anciaux (Open Vld), de Mechelse schepen van Kinderopvang.

Ouderbetrokkenheid

“De kinderen kunnen in het project occasioneel opgevangen worden, wanneer de ouders een opleiding volgen of de eerste stappen naar een job zetten”, vervolgt Turnhouts schepen Peter Segers (sp.a), voorzitter van vzw Kinderopvang. “De ouders willen we stimuleren in hun vaardigheden. Voor hen kan er in de opvang zelf een taak weggelegd zijn. Het gaat in dit project dus om tewerkstelling en de bestrijding van kinderarmoede, maar ook om vrijwilligerswerk en ouderbetrokkenheid.”

Het PACE-project steunt initiatieven die nieuwe manieren van werken opzetten en voorzieningen tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting bevorderen. Er zijn ook proefprojecten in Engeland, Nederland en Frankrijk. In totaal wordt er zo’n 6,5 miljoen euro geïnvesteerd. In Mechelen gaat het om 1,3 miljoen euro, in Turnhout om zo’n half miljoen. 60% van die bedragen wordt gefinancierd door Europa, de rest door de steden zelf.

De twee centrumsteden starten op 1 oktober met het nieuwe project. In Mechelen wordt het Pidpa-gebouw in de Caputsteenstraat – dat eigendom is van de stad en al een tijd leegstaat – opgeknapt. “Daar zullen we voor de tijd van het project (vier jaar, red.) een proeftuin opzetten. We hopen te kunnen beginnen met een vijftiental kinderen. Daarvoor zal ook personeel aangenomen worden”, zegt Anciaux.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER