Nieuwe Eurostar-trein stopt (voorlopig?) niet in Antwerpen

De Eurostar-hogesnelheidstreinen zullen op de route Amsterdam-Brussel-Londen, die normaal eind dit jaar ingehuldigd zal worden, geen halt houden in Antwerpen. Dat is dinsdag gezegd bij de eerste rit van de nieuwe e320-trein van Eurostar op de route Londen-Brussel. Maar het lijkt er wel op dat een stop in Antwerpen op zijn minst bestudeerd wordt.

“We geven prioriteit aan de nieuwe bestemmingen Amsterdam en Rotterdam”, stelde Eurostar-topman Nicolas Petrovic in het station Brussel-Zuid. “Dat betekent dat we in een eerste fase niet stoppen in Antwerpen.” De treinen zullen overigens ook de luchthaven Schiphol in Nederland niet aandoen en zullen onderweg niet stoppen in de Franse stad Rijsel. Op die manier liggen Amsterdam en Londen op minder dan 4 uur van elkaar.

Petrovic hoopt de nieuwe route voor Kerstmis te kunnen inhuldigen. Tegen Pasen 2018 moet de verbinding volledig operationeel zijn, met elke dag twee treinen in elke richting. Hoeveel extra passagiers Eurostar hoopt te lokken, werd dinsdag niet gezegd. “Maar we zijn ambitieus”, aldus Petrovic.

De topman van Eurostar benadrukte dat je al makkelijke vanuit Antwerpen in Londen geraakt door één enkele overstap in Brussel. Toch laat hij uitschijnen dat de deur voor een rechstreekse verbinding open staat: "Het is niet makkelijk om een gepast tijdslot te vinden voor Antwerpen centraal.", zo liet hij optekenen.

Ook Michel Jadot van de NMBS laat uitschijnen dat Antwerpen nu niet aan de beurt is, maar dat dat wellicht een kwestie van tijd is: "De eerste ritten zullen niet stoppen in Antwerpen. Maar we beogen dat wel. Het hangt af van wat kan en niet kan, ook inzake de uitbouw van een check-in, die daar ter studie ligt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER