© AFP Belga

Broers planden aanslag op Amerikaanse ambassade

Een geradicaliseerde, islamistische tweeling in Zuid-Afrika is afgelopen weekend opgepakt op verdenking van terrorisme. Dat meldt de politie. De 23-jarige broers, Brandon-Lee et Tony-Lee Thulsie, zouden bomaanslagen hebben gepland op de Amerikaanse ambassade in Pretoria en op joodse instellingen verspreid over het land.

De twee verdachten zijn maandag al kort voor een rechtbank in Johannesburg verschenen, omdat ze ook beschuldigd worden van het pogen zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Ze blijven nu in voorhechtenis tot de volgende zitting op 19 juli.

“We houden ze al in de gaten sinds 2015. Ze hebben het land twee keer proberen te verlaten, een keer via de luchthaven van Johannesburg en een keer via Mozambique”, zegt politiewoordvoerder Hangwani Mulaudzi. “Ze worden er ook van verdacht bommen te willen plaatsen in de Amerikaanse ambassade en in joodse instellingen.”

Daarnaast wordt de tweeling ook beschuldigd van het aanzetten van andere personen “om hen te helpen” bij die aanslagen, door “het promoten van de politieke, religieuze en ideologische beweegredenen van IS”, blijkt uit de gerechtsdocumenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER